V krizi smisla tiči misel


         

5.11.2011

Nekaj zanimivih linkov

Zapisano pod: Bloomingtonski zapisi, Ekonomija, miks — andee - 5.11.2011

Ta teden sem se pripravljal, da spišem prispevek o pokojnem Williamu A. Niskanenu. Kljub temu, da pri nas mrgoli samozvanih libertarcev, pa o smrti enega velikih mož te doktrine ni bilo spisanega niti besede. Mož, ki so ga imenovali najresnicoljubnejšega človeka v Washingtonu, pa me ne bi zanimal zaradi libertarstva (ker se sam pač ne štejem za pripadnika te doktrine), vendar je avtor ene zanimivejših in predvsem za slovenski prostor zelo relevantnih teorij o ekonomski neučinkovitosti javnega sektorja. Vendar kot rečeno, enostavno ob drugih obveznostih ne najdem energije za kaj več o tem, tako da si lahko nekaj preberete sami, morda pa v prihodnjih dneh vseeno ugriznem v to kislo jabolko.

Še nekaj drugih morda zanimivih povezav:

- najvplivnejši/a (t.j. najbolj citirani/a) slovenski/a ekonomist/ka je Nina Pavčnik. Ob tem ko se pri nas šopirijo razni pomembneži, je na osrednji listi najbolj citiranih svetovnih ekonomistov prisotna žal le ta gospa, pri nas skoraj povsem neznana. Gospa že vrsto let deluje v ZDA, predava na enem najboljših ekonomskih oddelkov na svetu trenutno, Dartmouth Collegeu, se pa očitno ne izpostavlja v javnosti kot morda kdo drug. Ja, tudi to bi bila tema za kak blog.
- na isti listi je že kar nekaj časa na samem vrhu tale možak. Profesor Andrei Shleifer, ki predava na Harvardu, prihaja iz Rusije in je eden večjih kritikov socializma in komunizma nasploh, je pa res, da je bil tudi eden “arhitektov” pri izgrajevanju novega ruskega turbokapitalizma in bil tudi obtožen večih goljufij v zvezi s temi procesi. Poleg tega pa je avtor ali soavtor (dobesedno) množice vrhunskih in odmevnih znanstvenih prispevkov s področij mikroekonomije, finančne ekonomije in ekonomike tranzicije. Na drugem in tretjem mestu sta tudi nam dobro znani Joe Stiglitz (Nobelov nagrajenec 2001) ter še en Nobelov nagrajenec (za področje ekonometrije) James J. Heckman.
- ko smo že pri Harvardu – na njihovih spletnih straneh najdete več kurzov s kompletnimi zapiski in pogosto še marsičem drugim zanimivim. Sam prilagam tegale: Asset Pricing I, ostale dobite, če pri posameznih profesorjih klikate na kurze, ki jih predavajo. Nimajo pa žal vsi odprto dostopnega materiala – meni najbolj zanimivi kurzi iz mikroekonomije so skoraj vsi zaprti za javnost. Je pa kar veliko dostopnega materiala s področij makroekonomije in finančne ekonomike.
- tukaj dobite dostop do seminarjev, ki jih te dni poslušam tudi sam. Nekateri so (bili) resnično vrhunski (drugi pa tudi malo manj…). Teme so razdeljene na ekonometrijo ter mikro in makroekonomijo. Če je potrebno izbirati, sam priporočam tegale.
- za konec še nekaj slovenskega: v programu Evropske kulturne prestolnice Maribor 2012 je tudi projekt skupine, ki jo koordiniram sam – konferenca “Kultura – razvojni potenciali?” Čeprav malo zaskrbljen nad njegovo usodo, močno upam, da bo projekt uspešen. Bo pa Ljubljana in Ekonomska fakulteta najverjetneje vložila tudi kandidaturo za organizacijo tegale pomembnega dogodka (v letu 2013). Še nekaj mojega masla…

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |