V krizi smisla tiči misel


         

31.12.2011

Nekaj zanimivih linkov ob novem letu

Zapisano pod: Bloomingtonski zapisi, miks — andee - 31.12.2011

Pozdravljeni,

ob novem letu vam prilagam nekaj meni zanimivih, večidel ekonomskih linkov, morda bo tudi komu od vas kateri zanimiv:

1) Odličen komentar Danija Rodrika na spletni strani Project Syndicate, ki odraža tudi moje osebno mnenje - upoštevanje ekonomskih modelov bi lahko preprečilo krizo, vendar se zaradi vztrajanja na nekaterih “rules-of-thumb” in pozabljanja, da je tudi ekonomija vpeta v družbeni kontekst, to ni zgodilo. Potrebujemo “seminar-room-variety” ekonomijo in ne slepo vero v zakone bodisi logike trga bodisi državnih jasli.
2) Še dva zanimiva komenarja z iste spletne strani: Kenneth Rogoff in Martin Feldstein.
3) Sveže poročilo o dobrodelni dejavnosti v ZDA, s strani dveh profesorjev z ameriške univerze, kjer bivam. Mislim, da je vredno prebrati. Tukaj je tudi pogovor z obema profesorjema o tem poročilu.
4) Iščete inštruktorja ekonomije? Potem je Inka in njena ekipa zagotovo ena prvih izbir. Druga možnost, ki jo priporočam, pa je Mimetaro. Govorim iz izkušenj inštruktorja, lani sem z zadovoljstvom kar nekaj časa delal pri obeh podjetjih.
5) Kot sem že omenil, se mi v letu 2012 obeta obsežno nadaljevanje debate o vrednostih neuporabe. Ali je lahko tu odgovor v debati “javna ali zasebna sredstva v kulturi”? Ali je lahko tu argument za ohranjanje javnih sredstev za kulturne projekte? Ker mnogi veste, da nisem poseben zagovornik slednjega, bom rekel samo: naj argumenti povedo svoje. Prilagam pa vam dober primer razprave o vrednostih neuporabe in njihovi uporabi v policy analizah. Primer je iz okoljske ekonomike.
6) Univerze v ZDA in VB in njihovo premoženje (angl. endowment)… Zanimiv zapis Tylerja Cowena, predvsem pospremljen s številnimi dobrimi povezavami s tega področja.
7) Za konec: srečnega in zdravega seveda… Naj bo novo leto čim bolj blogersko in čim manj politikantsko. Upam, da se tudi čimveč beremo. In predvsem čim manj tega.

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |