V krizi smisla tiči misel


         

24.02.2012

Nekaj zanimivih povezav

Zapisano pod: Bloomingtonski zapisi, Ekonomija, miks — andee - 24.02.2012

Podajam nekaj zanimivih, predvsem ekonomskih povezav, na katere sem naletel v zadnjem času:
1) Marno Verbeek: A Guide to Modern Econometrics. Priporočam – odlična knjiga z dobrim, celovitim in ne pretirano zahtevnim pregledom čez celotno ekonometrično področje, vključujoč tako mikro kot makroekonometrijo.
2) David Romer: Advanced Macroeconomics. Tole deluje odlično, dober pregled sodobne makroekonomije z dobro razlago in ravno pravo mero enačb. Sam sem jo včeraj pregledal in pričel brati, mislim, da je bolj “normalna” in pregledna kot tale, ki jo ravno zaključujem: Ljungqvist, Sargent: Recursive Macroeconomic Theory. Je pa res, da slednja vsebuje veliko zelo podrobnih nalog, ki so rešene tule. Slednja knjiga je študijsko gradivo pri predmetu Macroeconomic Theory II, ki ga poslušam v Bloomingtonu.
3) Da damo še nekaj iz mikroekonomije – Lars A. Stole: Lectures on the Theory of Contracts and Organizations. Preverjeno in zelo dobro. Resda vključuje samo dva dela teorije pogodb – moralni hazard in mechanism design, vendar je odličen uvod in kratek pregled spoznanj s teh področij, ki se jih tudi sam lotevam v svoji nalogi.
4) Seveda pa je na področju mikroekonomije še vedno “zakon” tale knjiga, vsaj kar se podiplomske ravni tiče – Mas Colell, Whinston, Green: Microeconomic Theory. Vse rešitve nalog v knjigi najdete tukaj. Po tej knjigi striktno delajo na doktorskih predavanjih v Bloomingtonu, po knjigi smo delali tudi na predavanjih v okviru doktorskega študija v Ljubljani. Skratka, vredna branja za vsakega, ki ga to področje bolj zanima.
5) V javnosti je novi Zakon o avtorski in sorodnih pravicah, ki naj bi spremenil dosedanje nevzdržno monopolno ravnanje institucij na tem področju. Pri združenju Asociacija smo prejeli klice po protestu zoper ta zakon, seveda s strani monopolnih organizacij samih. V opozorilo in vednost, če bi kdo želel predstaviti kakšno koli svojo spremembo na zakon – dopolnila so možna še do 16.3.2012.
6) Za konec pa nekaj bolj bizarnega: tale video predstavlja rezultate skrite kamere za kampanjo stranke SS (prav slišite…) za županske volitve. Vredno ogleda, predvsem pa resničnega premisleka, kaj in koga volimo na volitvah.

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |