V krizi smisla tiči misel


         

13.07.2012

Simboli neumnosti

Zapisano pod: Politične 'analize' — andee - 13.07.2012

Dragi Janez I. Janša, dragi Aleš Hojs,
seveda je bil Edvard Peperko (in Jernej Molan in morda drugi) heroj osamosvojitvene vojne za Slovenijo. In prav je, da se mu oddeli pozornost, ki jo zasluži. Premalo je objektov v Sloveniji, ki bi spominjali na te za Slovenijo ključne dogodke.

Dragi Zoran Janković, dragi Janez Stanovnik, dragi Danilo Türk,
seveda je bil Tito specifična osebnost, ki je med drugim naredil tudi veliko dobrega za Slovenijo (vsem komentatorjem: mislim, da smo razpravo o tem že vodili in zaključili…). Pa seveda tudi veliko slabega in številne dejavnosti, ki bi jih lahko označili celo kot zločine. Seveda so bili številni heroji druge svetovne vojne in narodno osvobodilne borbe resnični heroji, ki jih tudi sodobno premišljanje o vojnih in povojnih zločinih ne more povsem relativizirati. Hitler je bil zločinec in kdor je sodeloval z njim, naj to vzame pač v zakup. Rdeča zvezda pa je žal simbol tako zmage nad fašizmom in nacizmom kot komunistično-socialističnega družbenega reda, ki gotovo nima tako pozitivnega predznaka.

Vendar: dragi vsi,
ali ste sedaj zadovoljni? Vsi imate prav, vsak nekaj malega in vsak nekaj velikega. Ali ne mislite, da bi bil morda čas, da sežete drug drugemu v roke in postanete sami heroji sprave in predvsem heroji boja z eno največjih gospodarskih kriz? Prav rad bi v bodočnosti imel avenije Janeza I. Janše, univerze Danila Türka in dan spomina na Janeza Stanovnika. Vendar le pod enim pogojem: rešite probleme, ki in kot so pred vami, o drugem bo odločala zgodovina. Z bedarijami, ki jih ponazarja članek (in forumski komentarji) na http://www.rtvslo.si/slovenija/vojakom-je-v-cast-da-vojasnica-nosi-peperkovo-ime/287353#comments, tonemo v resnično brezno. Z medsebojnim kazanjem mišic pa boste žal postali le heroji kakega pretepaškega in desno-levo ekstremističnega krožka.

Zato na delo. Na vaše ideološke eskapade kot je poimenovanje vojašnic pa bomo nekateri žal brez milosti opozarjali, ne glede na naša morebitna politična prepričanja.

 • Share/Bookmark


11 komentarjev »

 1.   Tomaž Majer — 13.07.2012 @ 22:17 Tomaž Majer

  Mislim, da se tu dela Jankoviću, Türku, Stanovniku krivico, kajti nobeden od njih po moje ne podpira, odobrava, slavi ali kakorkoli poveličuje komunističnih zločinov. Titova cesta je bila zagotovo napaka, ampak problem je tu predvsem v tem, da se z nekimi manipulacijami hoče dejansko izbrisati nek pomemben del naše zgodovine zgolj zaradi nekih ideoloških vzrokov. sam ugotavljaš, da ima pač rdeče zvezda lahko dvojen pomen, vendar pa kdo tu časti rdečo zvezdo kot simbol komunističnih zločinov? demagogija, ki jo izvaja SDS je primerljiva s tem, da bi se prepovedalo krščanski križ z razlago, da je bil pač uporabljen kot simbol nasilnega pokristjanjevanja, inkvizicije ipd. kar dejansko predstavljajo zločine proti človeštvu. skratka, nihče ne zagovarja tistega, kar janša obsoja, torej komunističnih zločinov, protestira se proti temu, da se pod te zločine dejansko meče tudi povsem legitimen, časten, pravičen upor in boj proti okupatorju. skratka, logika je tu taka: partizanski simbol je rdeča zvezda, rdeča zvezda je zločinski simbol, torej so partizani bili zločinci in nimajo kaj delat na proslavi dneva državnosti, niti se jih ni vredno spominjati kako drugače. to je tista demagogija, zavajanje in manipulacija, ki dejansko zahteva, da se ji upremo. ironično je pa še to, da se janša dejansko danes obnaša tako, kot tisti komunistični revolucionarji leta 1945, ki jih sam obsoja. in ko potem človek ugotovi tudi to, da je imel jože pučnik v glavi tudi neke nacistične ideje, se človek lahko resno vpraša ali se nam je leta 1991 res zgodila demokracija ali pa zgolj še ena ideološka revolucija.

 2.   andee — 13.07.2012 @ 22:36 andee

  @Tomaž Majer:
  ne, se ne strinjam niti malo :) (Samo)poveličevanje osamosvojitve s strani Janše je natanko enako neumno in nevarno, če že hočeš, kot poveličevanje rdeče zvezde in “vrednot NOB”, ki ga nesporno zganja omenjena trojka. Vse skupaj je pa zgolj dokaz, da so eni in drugi nesposobni reševati resnične probleme, ki jih ponuja sedanjost in ki bi nas lahko privedli kam naprej od “partizanov in domobrancev”.

 3.   Tomaž Majer — 13.07.2012 @ 23:25 Tomaž Majer

  ne razumem, kaj je spornega v tem, da pač določenim zadevam damo neko vrednost, ki si jo zaslužijo. s tem, da se časti in spoštuje osamosvojitev ni nič narobe, problem je, ko se začne izključevati na osnovi manipulacij, zavajanj. vprašati se je tu treba to, kdo odpira te teme in zakaj. ker povsem normalno je, da človek na neko laž, zavajanje pač ne more ostati ravno tiho. in tudi to je problem, ki ga je treba reševati, žal. ta sprava je bila tudi na ravni politike že zdavnaj dosežena, milan kučan se je recimo kot predsednik udeležil tudi slovesnosti v kočevskem rogu, ampak janši je pač to politična strategija in vedno to vleče ven z namenom, da pač skuša diskreditirati politične in ideološke nasprotnike. in na to se je pač nujno treba odzvati, ne glede na to, s katerimi drugimi problemi se vse soočamo.

 4.   andee — 14.07.2012 @ 12:13 andee

  @Tomaž:
  ja, s tem se pa povsem strinjam.

 5.   Stranka proti upokojencem — 14.07.2012 @ 19:27

  Ustavite podivjale upokojence.
  Komu od mladih je sploh mar z ideološke razprtije dementnih stričkov in tetk. Želimo normalno življenje v enaindvajsetem stoletju. Zato se bomo osvobodili spon ideologij iz druge svetovne volje zlepa ali zgrda, če ne bo šlo drugače.

 6.   Maj — 14.07.2012 @ 20:07

  Žal je edini, ki pri nas združuje samo Borut Pahor.

  Ga pa zato ves čas napadajo levi in desni.

 7.   Igor — 14.07.2012 @ 21:46

  Lahko bi vojašnico poimenovali po kakšnem živem heroju osamosvojitvene vojne. Menda se najde kakšen. Drugače ne vem, kako smo lahko zmagali.

 8.   Bimbo — 7.08.2012 @ 14:22

  Andee, si kje zasledil kakšno dostojno pojasnilo, zakaj so tisto nesrečno vojašnico poimenovali po Francu Rozmanu Stanetu ravno takrat (menda leta 1992), ko je bil obrambni minister sam Janez Janša?

 9.   andee — 7.08.2012 @ 14:35 andee

  Bimbo:
  ne, niti sanja se mi ne. Bistvo zapisa je ravno v tem, da sem normalen jaz in ne množica tistih, ki bi jih Janša in ta vlada radi prepričali, da je to nekaj, s čimer bi si morali beliti glavo v teh dneh.

  Popolnoma pa seveda razumem tvoje zanimanje za to. Nekaj drugega je, če nekoga ta stvar resnično zanima in se ukvarja in raziskuje to tudi izven Janševih poskusov netenja afer.

 10.   Bimbo — 7.08.2012 @ 22:10

  Andee, moje vprašanje je bilo bolj kot ne retorično, kot ogledalo Janši, Hojsu in slovenskim medijem.

  Ja, imaš prav. Bistveno v tej uničujoči noriji je, da ohranimo svojo normalnost in tudi vero v lastno normalnost, ki se meni včasih opazno zamaje. Še dobro, da imamo za lakmus prijatelje in pa kakšen blog.

 11.   andee — 8.08.2012 @ 00:06 andee

  Bimbo, seveda, nič ni letelo neposredno nate, sem pa hotel še enkrat opozoriti na ta vidik, ki si ga delno odprl z vprašanjem.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |