V krizi smisla tiči misel


         

8.10.2013

Davčna giljotina a.k.a. @Matevž Tomšič

Zapisano pod: Ekonomija, Politične 'analize' — andee - 8.10.2013

Kratek komentar k temle prispevku: http://www.siol.net/priloge/kolumne/matevz_tomsic/2013/10/davcna_giljotina.aspx.

Samo dve misli oz. opombi:
1) Lafferjeva krivulja je eden bolj kontroverznih konceptov v ekonomiji, kolikor vem nikjer ni bilo dokazano oz. potrjeno, kakšne oblike dejansko je (še manj pa, kje na njej se trenutno Slovenija nahaja). Še več, kolikor vem tudi o uspešnosti reaganomike, ki počiva na tovrstnih konceptih, ni enotnega mnenja, zelo blago rečeno. Sklicevanje na Lafferja torej žal samo pokaže Tomšičevo enoumje in ekonomsko blefiranje.
2) Ekonomski indeksi svobode pa so seveda še bolj problematična tema. Na to temo kar nekaj objavljajo tudi kolegi iz EF, mislim, da velja prisluhniti njihovim spoznanjem.

Vse v vsemu: tudi samemu se mi zdi višanje davkov zgolj skrajni izhod v sili in nikakor ne kakšna svetla ekonomska možnost. Vendar je tudi trenutna slovenska zvezda precej temna in mračna, zato imam sam vsaj delno razumevanje do ukrepov v tej smeri. Je pa verjetno iz prebranega že vsakomur jasno, zakaj Tomšičeve spise povezujejo s politično obarvanostjo, konkretno z desnico in SDS: ker so velikokrat spisani na prvo žogo in resnično vprašljivi za nekoga z akademskega polja. Vendar se potem spomnim na veleume Boštjana M. Turka in sem vsaj malo srečen tudi za to, da lahko sedaj na Siolu beremo le še Tomšiča :)

  • Share/Bookmark


2 komentarjev »

  1.   Bimbo — 23.10.2013 @ 18:18

    Andee, veseli me, da si opozoril na goloto strokovnega analitika, komentatorja in kolumnista. Kot volivec bi rekel, da tista politična opcija/stranka, ki ima takšne navijače in tolmače, ne rabi sovražnikov. ;-)

  2.   andee — 5.11.2013 @ 22:29 andee

    Se povsem strinjam!!! Res ne maram slovenske levice, ampak tile z druge strani (Matevža celo bežno poznam iz študentskih let in je čisto v redu možak, vendar druženje z janšisti očitno naredi svoje) so pa res zgodba zase.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |