V krizi smisla tiči misel


         

27.02.2014

Javni zavodi in NVO – Troha in Grilc, zaključimo to debato, da bo mir

Zapisano pod: Kulturna politika — andee - 27.02.2014

Gašper Troha mene in Asociacijo danes v Pogledih obtožuje tendenčnosti pri intepretaciji oz. celo že pri izračunu samih številk o razmerju sredstev med NVO in javnimi zavodi na področju umetniških programov. Ker se mi res ne da te razprave voditi “on and on”, objavljam še print screen iz letnega poročila Ministrstva za kulturo iz 2012. Iz številk je jasno razvidno, da je šlo za umetniške programe javnih zavodov iz tega naslova okrog 52 milijonov evrov, za projekte in programe nevladnih organizacij pa nekaj več kot 5 milijonov. Razmerje je torej 1:10, kot trdimo mi. Edini postavki, ki bi lahko spremenili stvari sta Ljubiteljska kultura (verjamem, da je niso šteli med programe in projekte NVO, ali pač? če so, gre pač za zavajanje, ker pri programih in projektih NVO seveda ne gre za ljubiteljsko kulturo, po vseh razpravah preteklih let bi to že lahko počasi postalo jasno…) in EPK Maribor 2012, ki prav tako ni šel samo za NVO. Troha trdi, da je razmerje 1:5. Zato ga vljudno pozivam, da razloži, kako je prišel do te številke na osnovi spodnjega izseka iz poročila MK.

Prilagam še podoben izsek iz poročila MK 2009 (zadnjega poročila, ki ni vsebovalo postavke za EPK), od koder je ponovno jasno vidno razmerje 1:10 v sredstvih za NVO in javne zavode. Enaka razmerja vsebujeta tudi poročili za 2010 in 2011, kdor hoče naj ju pogleda, edina razlika je postavka za EPK, ki pa jo lahko pripišemo tako NVO kot javnim zavodom.

Resnično bi rad zaključil to debato, ki traja že devet mesecev, zato dopuščam, da sem se kje zmotil tudi sam, vendar še enkrat več pozivam Gašperja Troho, da predstavi izračune ministrstva, seveda z upoštevanjem zgornjega. Pričujoče pisanje bo poslano tudi Pogledom v objavo in verjetno Trohi in Grilcu na mejl.

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |