V krizi smisla tiči misel


         

28.04.2009

Moralne pravice umetniških del: nekaj preživetega?

Zapisano pod: Kulturna ekonomika, Kulturologija — andee - 28.04.2009

Še en zanimiv link s povezavo do celotnega članka iz Californian Law Review: http://mirushto.blogspot.com/2009/04/against-moral-rights.html.

Zelo kratka vsebina:

- Moralne pravice umetnikov pri umetniških delih se vežejo na preživet, romantičen koncept umetnosti, na pojem umetnika kot genija, ki ima edini pravico nad umetnino, ki jo ustvari. Tak koncept umetnosti je v nasprotju s sodobnimi umetniškimi praksami. Slednje so izpostavile uničevanje in spreminjanje umetnine kot del ustvarjanja (nekaj razvpitih primerov: Duchamp, Rauschenberg, Warhol, Johns, Hirst)

- Članek se dotakne vprašanja, močno prisotnega (v razpravah ob izidih del Relacijska estetika/Postprodukcija ter Kurator & sodobna umetnost) na slovenski umetniški sceni: ali je kurator umetnik? Ali je razstava umetniško delo ali poseg v pravice umetnika?

- Zelo vprašljivo je trditi, da umetnik najbolje ve, kaj storiti z umetnino: kot pokaže avtorica članka Adlerjeva pogosto delovanje v javno dobro in individualni interesi umetnika ne sovpadajo. Obstajajo celo primeri, ko se javnost zavestno odloči za uničenje umetnine: znamenit je primer javne skulpture Richarda Serre Tilted Arc, ki so jo morali odstraniti na željo številnih Newyorčanov, ker je bila enostavno prevelika ovira pri njihovi vsakodnevni poti skozi mesto. Ali je bila s tem kršena avtorjeva moralna pravica do dela (ki je bilo site-specific)?

- Zanimiv primer, ki se veže na trenutne dnevnopolitične slovenske probleme: v New Orleansu ne vedo, kaj storiti s spomenikom rasizmu iz 19. stoletja – ga umakniti, odstraniti, ali ga ohraniti kot del kulturne dediščine in zgodovine mesta?

- Ter še in še – zanimiv in zelo poljudno spisan prispevek v eni pomembnejših ameriških pravnih revij. Čeprav o področju moralnih pravic ne vem veliko, priporočam v branje.

  • Share/Bookmark


1 komentar »

  1.   Marko — 13.12.2011 @ 17:46

    Da si preberemo kaj pravi usa folkec.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |