V krizi smisla tiči misel


         

30.01.2010

Deaccessioning prvič

Zapisano pod: Kulturna ekonomika — andee - 30.01.2010

Še tale obljuba:
deaccessioning ali odsvojitev muzejskih del je pojav, ki je značilen skorajda samo za ameriške muzeje, in kjer muzeji lahko odprodajajo dela v svojih zbirkah, vendar le, v kolikor sredstva namenijo odkupu novih del. V času gospodarske krize (o katerem očitno tudi sam vseskozi govorim) pa je veliko ameriških muzejev pričelo razmišljati, da bi sredstva od takšne odprodaje namenilo svojim osnovnim dejavnostim in investicijam. Zgovoren primer tega sta bila Brandeis Rose Art Museum in National Academy. Oba primera sta bila hudo sankcionirana s strani združenja ameriških direktorjev muzejev (AAMD).

V ameriški umetniški srenji se je razvila žolčna debata o tem, ali je deaccessioning v primeru namenjanja sredstev za preživetje muzejev upravičen? Tako obstajajo celo blogi, v celoti ali skoraj v celoti posvečeni deaccessioningu, navedimo le nekatere:

http://clancco-theartdeaccessioningblog.blogspot.com/
http://www.artsjournal.com/culturegrrl/
http://theartlawblog.blogspot.com/

Skratka, vprašanje, ki ga bom sam skušal raziskati v naslednjih dveh letih (ali še kaj več), je ali so takšne odločitve upravičene in predvsem, ali to, da imajo managerji možnost deaccessioninga kot zadnje rešitve (last resort) za svoje odločitve in za rešitev muzejev, vpliva na kakovost njihovega dela in njihove dejanske odločitve. Zelo realna možnost bi namreč bila, da ti managerji poslej večino odločitev pri sebi upravičujejo s tem zadnjim izhodom, ki je, glede na vrednost muzejskih del, precej visoko ocenjen. Na tak način bodo bistveno prej sprejemali tvegane odločitve in bistveno bolj verjetno pripeljali muzej v situacije, iz katerih jih morda niti deaccessioning ne bo več rešil.

Toliko, če bo kakšno vprašanje, bom tudi tu z veseljem razpravljal naprej.

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |