V krizi smisla tiči misel


         

21.02.2010

Neoliberalni profesor Mramor (?)

Zapisano pod: Ekonomija, Kulturologija — andee - 21.02.2010

Najprej citat iz medijev (Žurnal 24):
”Križaničevemu ministrskemu kolegu in nekdanjemu dekanu fakultete za družbene vede Igorju Lukšiču pa se ministrova telefonska zahteva dekanu ekonomske fakultete Dušanu Mramorju, naj poseže v sestavo komisije njegove uslužbenke Katje Božič, ne zdi sporna: “Klica ne razumem kot vmešavanje v avtonomijo univerze ali politični pritisk.” Po njegovem mnenju gre za spor o profesionalnem stališču dveh ekonomistov, za bitko dveh smeri.

Križanič je privrženec keynesijanske teoretske šole; nekoč je bila to avstrijska socialna smer v ekonomiji, a je zdaj v ozadju. Dekan Mramor, Jože P. Damijan in Sašo Masten so privrženci neoliberalne ekonomske šole. “Težava je v tem, ker sta oba profesorja s politično zgodovino in je meja zabrisana,” razlaga Lukšič.’

http://www.zurnal24.si/slovenija/krizanic-nikoli-nisem-izvajal-pritiskov-156543

Tale zapis resda prihaja (zopet) z veliko zamude, ampak se mi zdi vseeno vredno povedati. Resda nisem specialist za ekonomske šole (moje področje vsaj zaenkrat ostaja izključno kulturna ekonomika), se mi pa zdi milo rečeno smešno dr. Mramorja postavljati v isto skupino teoretikov kot dr. Damijana in dr. Mastena. Do nedavnega sem še imel mnenje (vendar ponavljam, da za to nisem specialist), da je čisti keynesijanec oz. prav gotovo ne pripadnik ‘neoliberalne’ (morda neoklasične?) šole v ekonomiji. Prav gotovo pa je tudi po pripovedih kolegov predvsem poštena in dosledna intelektualna osebnost, kar se je verjetno pokazalo tudi v tem primeru.

Kaj reči? Da je pojem neoliberalizem prav gotovo najbolj smešna in intelektualno že kar groteskna tvorba našega intelektualnega prostora. Vse kar nam ni všeč, je neoliberalno – družinska kriza, okoljska kriza, kriza vrednot, gospodarska kriza… Če kdo stori kaj, kar nam ni všeč je seveda neoliberalen in pokvarjen do obisti (kar verjetno označuje eno in isto). Seveda bi bil tudi sam zelo vesel, da že enkrat nekdo ta pojem jasno definira, in da potem vsaj vemo kdo zares je neoliberalec in kdo ne!

Še ta opomba: vsem komentatorjem članka o Petri Majdič najlepša hvala in bom odgovoril tudi sam. Te dni sem dejansko tudi sam nekoliko mešanih razpoloženj.

 • Share/Bookmark


6 komentarjev »

 1.   APM — 21.02.2010 @ 18:27

  Naš humorist Franci počne takšne stvari, da imam občutek, da nima noben šole, vsaj računovodske ne. V relativno kratkem času je pridelal toliko dolga, da bo kmalu zrel za Guinesovo knjigo rekordov. Žal, z volitvami smo dobili pač najboljše, kar premore levica.

 2.   andee — 21.02.2010 @ 18:56 andee

  Žalostna resnica, ja.

 3.   andee — 21.02.2010 @ 18:59 andee

  Čeprav je verjetno tudi ‘naš humorist’ sposoben boljših stvari, kot jih pokaže kot minister. Kaj je pa razlog temu, pa ne vem.

 4.   APM — 21.02.2010 @ 20:15

  Trema?

 5.   andee — 21.02.2010 @ 20:53 andee

  Bi bilo res, če bi bil to prvi mesec ministrovanja. Prej kak pritisk ‘od zgoraj’.

  Glede na to, da se na spletni strani EIPF (iz kroga katerih prihaja Križanič) hvalijo, kako so vsi izvrstni v ekonometriji in vrhunsko izobraženi na tujih institucijah, bi res pričakoval tudi vrhunske rešitve. Morda pa so vendarle problemi globlje v vladi (pa nikakor tu ne mislim, da je problem v samem Pahorju), in je ‘naš humorist’ zgolj oseba, ki zato najbolj nastrada…

 6.   V krizi smisla tiči misel » Arhiv Bloga » Neoliberalizem je ideološki konstrukt — 10.03.2010 @ 11:30

  [...] Neoliberalni profesor Mramor (?) [...]

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |