V krizi smisla tiči misel


         

2.03.2010

Economics meets Culture – izgrajevanje

Zapisano pod: Ekonomija, Kulturna ekonomika, Kulturologija, Niklas Luhmann — andee - 2.03.2010

Samo v še en kratek zapis, da se v meni še vedno dograjuje in zaključuje teoretska pozicija na osnovi kulturologije (oz. teorij kulture in umetnosti), Luhmannove teorije socialnih sistemov in (predvsem matematične, torej temelječe na strogih matematičnih modelih) ekonomske stroke. Mislim, da je zadeva že kar precej daleč, in da bo kmalu postavljena. Seveda pa se pravo (ampak bistveno bolj usmerjeno, in zato veliko lažje in hitrejše) delo potem šele začne.

Zaenkrat se mi svita predvsem to, da bo verjetno to raziskovanje kako ‘kultura deluje’, torej skozi razumevanje osnovnih principov menjave (ekonomija) in osnovnih pogojev za preživetje sistema umetnosti, in upoštevanju in poglabljanju v kulturološke, antropološke, filozofske in sociološke teorije o umetnosti in kulturi (ne vem še, če sta lahko obe vključeni, v skladu z mojim zapisom o poskusu jasnejše razmejitve pojma kultura pred nekaj tedni), podajati (verjetno predvsem ekonomske) razlage in vpoglede v fenomene v kulturi. Nekaj podobnega, kot je v delu Economics and Culture poskusil že David Throsby, od tod tudi delovni naziv projekta – Economics meets Culture.

Ampak zaenkrat zgolj toliko, morda še malce blodno in poskusno. Res je še veliko/ogromno nejasnosti in protislovij v celi zgodbi, ki se morajo še sestaviti.

Ko bo zgodba dograjena, oziroma v najkrajšem, bom skušal odgovoriti tudi na preostale replike.

  • Share/Bookmark


1 komentar »

  1.   V krizi smisla tiči misel » Arhiv Bloga » Economics meets Luhmann meets Culture — 23.03.2010 @ 18:44

    [...] danes, samo zapis, da mislim, da se je počasi v meni sestavilo tisto, o čemer sem govoril tukaj: http://andee.blog.siol.net/2010/03/02/economics-meets-culture-izgrajevanje/. Skratka, v bodoče skušam raziskovati ekonomijo in kulturno ekonomiko skozi Luhmanna, v luči [...]

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |