V krizi smisla tiči misel


         

30.03.2010

Dragan Živadinov in neoavantgarde: ali res ni kje kaj bolj zanimivega…

Zapisano pod: Kulturologija — andee - 30.03.2010

Najprej povezava do po mojem mnenju (kot ponavadi) zelo dobro in korektno spisanega članka Polone Balantič: http://www.rtvslo.si/kultura/novice/procesiranje-trzaskega-konstruktivisticnega-ambienta-ni-postmodernisticna-sala/226385

Ampak ni članek tisto, kar bi me motilo. Moti me strahovita pozornost, ki jo Dragan Živadinov požanje za vsak svoj projekt v slovenskem prostoru. Ali je to zato, ker so ti projekti res tako dobri in pomembni (iz osebnega znanstva lahko sicer potrdim, da je Dragan resnični obsedenec z sodobno umetnostjo in jo diha in je) ali preprosto zato, ker se nič drugega pri nas ne dogaja? Kje je torej resnični pomen teh projektov in kaj nam povedo o sodobni družbi in kulturi? Iskreno priznam, da meni takorekoč ničesar relevantnega… Da je sila gravitacije zadnja nepremagana sila? Ali ne živimo v svetu, kjer je cel kup ‘nepremagljivih sil’, ki nas določajo in s katerimi smo kot ljudje prisiljeni živeti (pa še prav lepo nam je velikokrat pri tem…)? Kot denimo svet, družba, soljudje, kozmos/vesolje in še številne druge. Zakaj bi torej projekti, kot je bilo Živadinovovo skakanje po breztežnostnem prostoru vesoljske postaje (khm, kozmokinetično gledališče oz. postgravitacijska umetnost…) pomenili karkoli zares relevantnega za nas? Razen nekega dovrševanja modernističnega vzorca hlastanja izpolnitve razsvetljenskega projekta iskanja vedno novega, oziroma bolje, dovrševanja nekih form umetnosti, ki so bile že zdavnaj dovršene in preživete. Ali res ne zmoremo česa boljšega, ali z besedami kulturologije: ali res ni kaj boljšega na kakšnem drugem kanalu?

P.S.: Mimogrede, čeprav se ne nanaša na temo: zelo veliko berem (ali se vsaj trudim brati) te dni, zato tudi malo manj pozornosti namenjene temu blogu z moje strani. Hvala za vse komentarje, upam, da bo debata tekla, in bom vsaj na tiste komentarje, ki se neposredno nanašajo na prispevke, skušal čimprej tudi odgovoriti.

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |