V krizi smisla tiči misel


         

10.04.2010

Prispevek o Luhmannovih Soziale Systeme iz nemškega Spiegla, 1984

Zapisano pod: Niklas Luhmann — andee - 10.04.2010

Za malo pavze med koncentracijo za pisanje neke precej odvečne obveznosti objavljam tale prispevek iz nemškega Der Spiegla ob izdaji Luhmannovih Socialnih sistemov, njegovega najbrž najpomembnejšega dela: http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-13511556.html.

Prispevek je sicer iz leta 1984, ko je bilo navdušenje in zanimanje za to delo verjetno v enem svojih vrhuncev. V članku je zapisanega marsikaj, kaj lahko približa to delo širši javnosti, žal je v celoti napisan v nemščini, morda, če mi bo kdaj čas dopuščal (še nekaj časa gotovo ne) ga tudi prevedem. Predvsem mi je všeč primerjava Luhmannovega dela z umetnostjo – kot piše avtor članka, Dirk von Käsler, je Luhmann nekakšna ‘znanstvena književnost’, bolj ‘kot na analitsko znanost pa spominja na likovno umetnost, bolj kot na poskuse matematičnega analiziranja socialnih omrežij spominja na Josepha Beuysa’.

Ne vem, če bi se povsem strinjal s slednjim, mislim, da je Luhmannov jezik izjemno tehničen, vsekakor pa (zagotovo) zelo poseben, kar dela branje njegovih del posebno, vsaj na začetku pogosto lahko tudi travmatično izkušnjo. Jezik je vseskozi izjemno samoreferenčen, v skladu z naravo njegove teorije; priti, prodreti ’v’ njegovo misel pa je zelo zahtevno dejanje. Se pa, ko si enkrat znotraj, res odpre nov svet, in se marsikaj, o čemer se sicer v konvencionalnem družboslovju ne dvomi in sprašuje (ali vsaj ne najde odgovorov), pokaže v čisto novi luči.

Kot pravi sam Luhmann v sklepu omenjenega dela, z referenco na Hegla (prepisujem iz srbskega prevoda dela): ‘… i sada možemo da ohrabrimo sovu, ne moramo više u uglu da uzdišemo, već da njen noćni let započnemo. Posedujemo savete da bismo ga motrili, a znamo da se radi o izviđanju savremenog društva.’

In zdaj nazaj k moji mučni dnevni nalogi :(

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |