V krizi smisla tiči misel


         

5.06.2010

Sobotna noč

Zapisano pod: Glasba, jazz, itd... — andee - 5.06.2010
YouTube slika preogleda
YouTube slika preogleda
YouTube slika preogleda

V današnji rubriki končno jazz… Bolje rečeno fusion, oziroma skupina, ki je bila ena najbolj priljubljenih v zlivanju jazza, rocka in popa v osemdesetih in devetdesetih, ter skladba, ki je moji generaciji jazzerjev in posebej kitaristov zaznamovala tudi šolanje na ljubljanski SGBŠ. Kolega, ki je kot jaz hkrati obiskoval kulturološki oddelek in kasneje tudi jazz kitarski oddelek, jo je nekaj časa poslušal vsako jutro, da je sploh lahko pričel dan.

Vsaj zame še vedno ena Methenyjevih najbolj izdelanih in zanimivih pesmi, in morda tista, ki vsaj meni najbolj označuje nekoliko osladkan jazz Pat Metheny Group, ki je verjetno kulminiral z nepozabno dvojno CDjko Travels, kjer je ta skladba tudi uvodna.

Pat Metheny group: Are You Going with Me?
v treh verzijah: studijski, živi, ter v duetu s poljsko pevko Anno Mario Jopek.

 • Share/Bookmark


5 komentarjev »

 1.   andee — 6.06.2010 @ 12:30 andee

  Ko smo že pri Methenyju in osladkanosti (ki jo precej skladb, ki jih je ustvaril, gotovo vsaj malo ima), je tule Methenyjevo mnenje o saksofonistu Kennyju G.-ju: http://www.youtube.com/watch?v=X-mjt1ypiF8.

  Čeprav si s tem mnenjem Pat gotovo ni pridobil novih prijateljev, pa ne morem, da se ne bi z njim glede tega strinjal.

 2.   nikokaoja — 6.06.2010 @ 19:49

  Čeprav je tudi “studijska” izvedba v živo.
  Pat Metheny je največji car. In ni mi jasno kaj se tolk palite na neko kao osladkanost. A dejte no mir. Kaj vam pa je?
  Verjetno si zgodaj nehal poslušati Methenya, če praviš, da je kulminiral z travels. Po tem je posnel še veliko boljših plošč kjer bi res lahko rekli, da je kulminiral.

 3.   andee — 6.06.2010 @ 20:20 andee

  @Nikokaoja:
  hvala za komentar. Ja, priznam, da Methenyju ne sledim več prav pogosto zadnjih nekaj (vsaj cca. 5-6) let. Vendar govorim predvsem o obdobju Pat Metheny Group, za katere pa mislim, da v zadnjem času niso posneli veliko novega materiala. Morda se motim, ker kot rečeno, res ne sledim več tako redno.

  Sledil pa sem zelo redno vsaj do plošče We Live Here. Do te plošče pa mi je definitivno Travels daleč najboljši, tudi ker resnično pričara vzdušje v živo izvedenih Methenyjevskih skladb.

  In pa glede osladnosti: takšen je pač pogled, ki prevladuje v mainstream jazzovskih krogih na njegovo obdobje PM Group, in predvsem na njegov značilen zvok in uporabo kitar. Čeprav sem bil dolgo (vsaj v začetku svoje glasbene kariere) njegov velik fan, me zdaj, ko sem že zunaj vsega, še vedno ta zvok in celoten stil nekoliko odbija, ne morem kaj.

 4.   nikokaoja — 7.06.2010 @ 07:59

  A veš kaj me zanima?
  Ko si napisal, da si zunaj vsega, a to pomeni tudi zunaj glasbene kariere? A ni to mal škoda? Mislim, če si igral jazz, potem si sigurno tudi kaj znal pokazati, domnevam na kitari. Za dobrega glasbenika se vedno kaj najde za igrat.
  We live here je meni osebno odlična plošča. Res pa je, da zadnja leta snema tudi veliko z drugimi in solo, ampak PMG so še živi in še snemajo in odkar imajo za bobni Antonio Sancheza, se mi zdijo še boljši.
  lp.

 5.   andee — 7.06.2010 @ 12:18 andee

  Zdravo,
  hvala za dobre besede, tudi dobro denejo :)
  Glasbene kariere pa je zame res konec, na neki točki sem sam smatral, da se je potrebno odločiti med dvema področjema, in sem izbral študijsko. Sem pa še vedno v občasnih stikih s takratnimi kolegi, ki so nekateri vmes postali vrhunski mladi jazz glasbeniki na sceni. Sam pa igram le še doma, za svoje potrebe.

  We live here je tudi meni zelo dobra plošča, čeprav je zelo drugačna od Travels in drugih (recimo First Circle), prejšnjih plošč PMG. Čeprav se mi zdi, da se je zvok PMG prav v tistem obdobju zelo menjal, in sam sem kar malo nostalgičen po ploščah, kot so Travels in druge prejšnje, ki so bile za moje pojme manj urbane, bolj zasanjane. Ne vem pa čisto točno, kar ustvarjajo, odkar sodelujejo s Sanchezom. Bom prečekiral.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |