V krizi smisla tiči misel


         

8.06.2010

Danska – dežela srečnih ljudi?

Zapisano pod: miks — andee - 8.06.2010

YouTube slika preogleda
Pozdrav,

sem v Danski, deželi srečnih, pravzaprav najsrečnejših ljudi, če gre verjeti družboslovnim statistikam (čisto resno, ali jim razen znanstvenikov sploh kdo verjame?). ‘Deželi Zoranov Jankovićev’, pa bi sam dejal danes. Torej ljudi, ki te sprejmejo z nasmeškom, in ki so videti kot bi pravkar poobedovali svoje najljubše kosilo. Ki pa delujejo na denarni pogon, vsaj sam sem jih danes, svoj prvi dan/večer v Koebenhavnu spoznal kot takšne. Zato, hej, če nimaš denarja, če invoice-i domačih bank ne pridejo pravočasno, koga briga, lahko spiš na cesti, hej, glavno je, da smo veseli, hej hej.

Na vso srečo tudi meni sreča še stoji ob strani, čeprav te dni nisem kaj posebej srečen. Iskreno pa upam, da se bodo Danci in Danska pokazali tudi meni v svoji pravi, iskreni, upam, da tudi tako srečni in pozitivni luči.

Več o tem, zakaj naj bi bili Danci najsrečnejši, pa v priloženem videu z Youtubea.

P.S.: Me pa v mojem, zdaj že kroničnem finančnem pomanjkanju, rešuje vsaj zastonj kava in čaj, ki si jih lahko sam pripravim v sobi. Kabini pravzaprav, ker sem lociran v hotelu Cab-Inn, sobi narejeni torej po vzorcu podmornice. Žal tudi brez omar, pravega tuša, in podobnih reči. Who cares, dokler smo srečni oz. najsrečnejši!
P.P.S.: Čaj je odličen, prva prava danska srečna stvar…

 • Share/Bookmark


5 komentarjev »

 1.   Simona Rebolj — 9.06.2010 @ 13:46 Simona Rebolj

  Opa, opa! Tale prispevčič dojemam rahlo tudi osebno, glede na najino nedavno pogovarjanje o tej temi, kjer sem na najsrečnejšo Dansko po statistiki tudi opozorila in ključne poante.

  No, zdaj pa tole, pri čemer res ne razumem, kaj naj bi bilo narobe, glede na to, da je sarkastičen in odklonilen podton s tvoje strani več kot očiten. Kaj je v tem razvedrilnem prispevku na videu napačnega???? Je kaj anrobe s smetarjem, ki veselo dela pet ur na dan, popoldne se ukvarja s trenerstvom in se ne počuti kot tretjerazredni spoštovanja nevreden državljan?????? Je kaj narobe z mladim plemičem, ki je osvobojen in nima iq-ja v peti, namesto v glavi, ter se ukvarja z lesarstvom, ker ga to veseli???? Ja, kot je rečeno, po ameriški mentaliteti, bi naokrog prodajal praznino tipa Paris Hilton s pičko in blesavim nasmeškom vred? Tako je v državah z materialistično mentaliteto, pri čemer materializem služi za segregacijski model duševnega stanja. Skratka, kaj naj bi bilo narobe. So nasmeški in nasmeški. Pomemben je vzrok in namen nasmeška. Delijo jih pa povsod. Tudi pri nas. Vprašanje je, ali jaz zamenjam Jankovičev nasmešek za nasmešek tistega smetarja in plemiča. Jaz takoj!!!

  In seveda je produktivnost, profit in blabla pomemben. Saj sva se samo o tem pogovarjala. Jebeš državo revežev s političnim brezizhodnim modelom v levo in desno po tajkunizacijsko ukrajinsko!

  Ne vem pa, zakaj ti nisi tam srečen. Mogoče pa zato, ker si Slovenec. Mogoče pa zato, ker imaš kot turist premalo keša za luksuznejši hotel, kar je tudi posledica tega, da si Slovenec … hehehe … Pa menda nisi pričakoval, da Danci komaj čakajo, da bodo turistom, ki pridejo na skodelico sreče vse kar šenkali. Valjda, da turizem tržijo, kakršne koli sorte že. Sicer bi že obubožali. Oni, če sem prav opazila objavljeno listo, še Grčiji niso dali niti centa. Menda ne verjamejo v takšno politiko pomoči. Jaz tudi ne.

 2.   NoMercy — 9.06.2010 @ 14:13

  vsaj nekaj pa na danskem (poleg “gnilobe”) je: vsak ima svojo “danko” :)
  ————–
  na enem seminarju v Koebenhavnu sem imel sošolca_domorodca – financ direktor v Lego – kateremu je bil pri +45 življenski senj: BMW 320d (nov!) :)
  avtopark na cestah pa je imel takole ćez palec v povprečju +/- 15 let :)
  Najboljše volje in najlepše nasmehe pa so imeli ljudje s poševnimi očmi in rumeno barvo kože :)

 3.   andee — 9.06.2010 @ 22:28 andee

  @Simona:
  narobe opažaš. Čisto nič osebnega ni v tem prispevku, na nič nisem cikal, Danska pa je v mojem prispevku zgolj zaradi tega, ker sem zdaj drugi dan tukaj. Je pa tudi po drugem dnevu prisotno razočaranje ali presenečenje nad dansko mentaliteto in predvsem čisto nič pravljičnimi cenami, ki so recimo v razmerju 2,5:1 do naših.

  Predvsem pa presenečenje, da tudi vsi ostali tukajšnji kolegi delijo enako razmišljanje do hotela, v katerem smo nastanjeni, in včerajšnji prispevek ni bil zgolj plod trenutne slabe volje. Še nekaj incidentov je bilo z osebjem danes. Čeprav pa mislim/upam, da gre zgolj za mentaliteto v tem hotelu, to se bo verjetno še pokazalo v naslednjih dneh.

  Lep a še ne preveč srečen pozdrav z Danske, tudi za NoMercyja.

 4.   Simona Rebolj — 13.06.2010 @ 21:17 Simona Rebolj

  @Andee:

  Ja, ja, saj sem dojela, da si tam. Ampak … ne razumem, da ni osebno. Valjda, da ti je jasno, da so cene na Danskem višje!!! Valjda, da ti je tudi jasno, da imaš kot Slovenec prekleto nižji standard in logično, da se ti zdijo cene neverjetne?!!! Je Danska kriva, da smo Slovenci ubožni?! Misliš, da so v Ameriki, razen po smetiščih, cene ugodnejše???

  In tudi ne vem, v kakšnem hotelu ste nastanjeni. Gre za luksuzen hotel s petnajstimi zvezdicami??? Verjetno ne. So naši hoteli v enaki kategoriji odličnejši??? Zelo dvomim. Sem kar nekaj hotelom silom dela pri nas na žalost preizkusila. So vas Danci prisilili, da ste morda v hotelu nižjega ranga ali so vas Slovenci pač nastanili tja ali ste se sami? Tudi o incidentih nič ne vem. Ali ste Slovenci trčeni ali Danci … hahaha …

  Hočem samo povedat, da ne razumem teh pripomb brez dodatnih pojasnil, zato jih lahko dojemam kot osebno motiviran odpor. Češ, uf, cene so obupne, kot da si mislil, da potuješ v Bosno, no.

 5.   andee — 14.06.2010 @ 11:19 andee

  Simona,
  če si mislila, da sem pisal strokovno primerjavo med Dansko in Slovenijo, si se seveda zmotila. Gre natanko za to – ‘osebno motiviran odpor’ oziroma osebni zapis s potovanja. In ta osebni občutek je bil pač tak, kot je bil: imam izkušnjo s podobne (enake) konference v Bostonu in študentskega doma iz tam, in so drugačne – cene so bile nižje, osebje pa zelo prijazno. Oboje je bilo tukaj drugačno.

  Resda nisem bil preveč impresioniran nad Dansko, vendar priznam, da tudi ‘vložil’ nisem prav veliko, in je bilo moje potovanje bolj na ravni ‘kuća-pos’o', torej hotel-konferenca. Morda pa kdaj kaj bolj življenjskega in utemeljenega.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |