V krizi smisla tiči misel


         

9.06.2010

Banalno in ravno-prav

Zapisano pod: Glasba, jazz, itd..., Kulturologija — andee - 9.06.2010

YouTube slika preogleda
Morda sem že nadležen, pa naj bo to nekakšen teden Pata Methenyja, ki je vsaj name imel res močan vpliv. Priložen video pa je tudi a propo razpravam ob Emi, Eurosongu in slovenski popularni glasbi. Skladba uporablja resnično preproste, prav lahko bi dejali banalne, trivialne glasbene motive in elemente. Kljub temu zveni fantastično in vsaj mene glasbeno povsem prepriča. Ja, lepa je, ’simpl je ta narbulš’ bi verjetno dejal Mr. Smith.

In točno o tej razliki je govoril Metheny v intervjuju oz. mnenju o Kennyju G-ju. Medtem ko je Kenny G obupno sladek in banalen, manipulativen, je Metheny vedno na robu, a (skoraj) nikoli preko. In prav tu je tudi razlika med Emo in npr. letošnjim Eurosongom. Resda bi obe prireditvi lahko odpravili kot nemogoče skomercializirani, vendar vsaj mene na Eurosongu prepriča vsaj prvih pet, morda deset najvišje uvrščenih  skladb. Na Emi žal nobena.

Zato, slovenski glasbeniki, tisti, do katerih to sporočilo lahko pride, učite se od Pata in podobnih, in učite se tudi od Kennyja in podobnih, vendar od slednjih v negativnem smislu. Dobro premislite, preden napišete svoje skladbe, ki žal, pa se iskreno opravičujem, zelo pogosto zvenijo kot ‘the dumbest music there could be in the history of human beings’, kot je/bi dejal Pat. Se pa odlično prodajajo med slovensko publiko pod krinko ‘nacionalnega interesa’.

Toliko, tudi z moje strani nekaj dušebrižništva. Lahko noč.

Pat Metheny Group – Letter from Home

  • Share/Bookmark


2 komentarjev »

  1.   nikokaoja — 12.06.2010 @ 09:11

    Pa veš, da ta mesec pride v ljubljano?

  2.   andee — 14.06.2010 @ 11:22 andee

    Nikokaoja:
    ja, vem, vem/sklepam pa tudi, da so cene relativno visoke, trenutno žal bistveno preveč zame…

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |