V krizi smisla tiči misel


         

7.07.2010

Včasih je bolje biti hobotnica

Zapisano pod: miks — andee - 7.07.2010

Vesel sem. Čeprav redko tule pišem o čem, kar ni z mojega strokovnega področja, sem v pred pol ure končanem polfinalu SP iskreno navijal za Španijo. Prvič, ker je bila že pred prvenstvom ena mojih favoritinj, ker sem bil tudi sicer v preteklih letih navdušen nad igro Barcelone, še vse od časa, ko je v njej blestel izjemni Ronaldinho. Drugič, ker sem ji enostavno privoščil, da končno pride med velike, tiste, ki igrajo v finalu in predvsem tiste, ki so svetovni prvaki (to jim želim tudi v finalu, čeprav iz istega razloga vsaj malo podpiram tudi Nizozemce). Po vseh dolgih letih, ko so prihajali na prvenstva med glasnimi ali tihimi favoriti, pa se vedno hudo opekli. Tako na svetovnih kot večinoma tudi evropskih prvenstvih.

In tretjič, ker so še enkrat pokazali na nepisano pravilo SP-jev, da tisti, ki prehitro pokaže svoje adute, prehitro tudi spoka kovčke. Zaradi tega pravila so tolikokrat bili na vrhu ali zelo visoko Italijani. Zaradi tega pravila so se velikokrat, tudi letos, poslovili meni sicer zelo dragi Argentinci. In tudi tokrat se je pokazalo enako. Posebej pa sem vesel, ker sem sam pri sebi v teh dneh stavil na to pravilo, in opazoval evforijo, ki so jo mediji in pisci na forumih sprožali ob nemških destrukcijah Anglije in Argentine, in kovali Nemce v zvezde. Celo komentator Stare je več kot očitno tričetrt tekme navijal za Nemce, in vsako njihovo uspešno potezo (bilo jih je zelo zelo malo, resnici na ljubo) pospremil s pohvalami, medtem ko španske dominacije skoraj celo tekmo dolgo sploh ni registriral. Nisem mogel kaj, da se ob temah svojih zapisov tule ne bi spomnil na evforije, ki se vedno zaženejo ob čemerkoli, kar mediji ali mnenjski liderji servirajo kot sveto in nevprašljivo. Ponavadi najbolj banalne zgodbe in evforije, ki jih že kakšno podobno preprosto pravilo spravi na laž.

Zato je včasih res biti bolje kot naivni, medijski moči nenehno nasedajoči človek, preroška hobotnica Paul, ali vsaj Maruča, če že prvo ne gre. Vsaj kristali in hrana za hobotnice ne lažejo in niso pod vplivom našega sveta. Morda (zagotovo) pa je še upanje…

 • Share/Bookmark


10 komentarjev »

 1.   izmisljeni — 8.07.2010 @ 00:15

  meni pa se je zdelo, da je Stare na strani špancev ….

 2.   andee — 8.07.2010 @ 00:36 andee

  @Izmisljeni:
  težko. Šele ob koncu je resignirano že pet minut prek koncem tekme govoril o Špancih v finalu in Nemčiji v boju za tretje mesto. Kar pa je bilo spet narobe :) , ker je pozabil še na to, da Nemci pogosto prav v zadnjih trenutkih zaradi karakterne nepopustljivosti spreobrnejo izid. Sploh se danes ni izkazal…

 3.   marš na drini — 8.07.2010 @ 11:58 marš na drini

  jaz sem sicer celo napovedal izid 1:0 v prid špancem, tako da tu nisem imel posebnih utvar glede nemcev. bi si pa v finalu bolj želel nemcev, ki jih pred prvenstvom nihče ni videl tako daleč, razen pač po neki tradiciji. tako bi bil finale nemčija:nizozemska zame nekako boljši zaključek. prvič zato, ker teh dveh nihče v finalu ni pričakoval, drugič pa spet zaradi tradicije. nizozemci imajo namreč kar nekaj neporavnanih računov z nemci, še posebej tisti iz SP leta 1974 je verjetno kar boleč. ampak ja španci imajo očitno srečno generacijo in je prav možno, da bojo ponovili podvig francije izpred let, ko so ravno tako postali svetovni in evropski prvaki z isto generacijo.

 4.   NoMercy — 8.07.2010 @ 12:50

  hm … in ljudje se imajo za pametne – hobotnica pa vse pove že s tem, da pomalica iz prave posode že par dni preje :)

 5.   andee — 8.07.2010 @ 18:45 andee

  @Marš:
  meni je pa kar všeč, da Nemcev ni v finalu. Če nekdo pogleda skozi vsa dolga leta SP-jev, so neštetokrat prav oni bili srečniki – denimo v letih 1954 in 1974, pa nenazadnje tudi 2002, ko gotovo niso imeli ekipe za finale, pa je bilo celo prvenstvo polno presenečenj in čudnih rezultatov. Skoraj vedno so prišli do polfinala, velikokrat tudi prek sreče. Tako Nizozemci kot Španci pa že desetletja čakajo, da se kaj takšnega končno tudi njim izpolni, zato obojim zelo privoščim, kar so dosegli. Nizozemci pa bodo že kdaj drugič vrnili Nemcem, mislim, da jih to trenutno še najmanj briga.

  @NoMercy:
  tako je, samo se bojim, da je ne skuhajo ali spražijo, ob včerajšnjem ‘zadetku’ :)

 6.   andee — 8.07.2010 @ 21:15 andee

  http://www.rtvslo.si/zabava/zanimivosti/paulu-grozijo-nic-ni-boljsega-od-hobotnice-na-zaru/234225 :-D

 7.   Simona Rebolj — 8.07.2010 @ 21:27 Simona Rebolj

  Hmmmm, mene je prav presenetilo, da si zasledil s strani Stareta favoriziranje Nemcev, ker sem jaz. podobno kot Izmišljeni, zaznala ravno obratno. Prvi polčas se je veliko posvečal Špancem in predvsem Špancem, o Nemcih pa pač govoril, da imajo predvsem močno obrambo, kar je bilo itak očitno in za trenutek nemočna obramba jih je tudi pokopala, ni pa prejudiciral finala, kar je tudi prav in logično, da si je drznil to šele ob končevanju tekme. In ni res, da je pozabil, kako znajo Nemci v zadnji minuti zabit. Tudi to je ob končevanju, po golu omenil!!! No, ampak v zadnjih vzdihljajih je bilo jasno, da bo težka, ker niso bili več, vsaj opazno ne, motivirani v kaj takega. Vse skupaj je izpadlo, kot da jim je Muller res manjkal, saj tudi menjave niso pomagale in Klose brez Mullerja ni bil tako klosejski … hehe …

  Sicer sem pa bodobno maršu navijala za Nemce, ker so me očarali z lepo šahovsko brihtno igro v primerjavi z ostalimi, všeč mi je bila tudi preobrazba v mlado multinacionalno ekipo, ki spodbija ta pretiran fuzbalerski nacionalni naboj, ki še toliko bolj asociira na vojno fronto itd. Skratka, kot napoved neke možne kulturne preobrazbe v pozitivno smer znotraj tega športa. No, predvsem tekma z Argentinci je bila pa res prava porcija užitka. Kot zmaga pameti nad čustveno nekontroliranostjo in stavo na temu primerno agresijo s primitivcem Maradono na čelu, ki mu s svojo brezmejno nadutostjo in preobilo čustvene afektiranosti v primerjavi z razumom uspe še iz messijev ustvarit sebe, da se pokaže, kaj to pomeni brez kolektivne pdopore. Nič. Vsak po svoje strelja v prazno kot puška brez strelca. Da ne omenjam zadovoljstva, ko mu je Müller v prvih treh minutah pokazal, kdo je pobiralec žog. Nadalje se je pa vse skupaj v prispodobi res odvijalo že bolj v pregovorni Nemški maniri pristopa, s skrbno zgrajenim sistematičnim ubijanjem, četrti gol je bil pa že čisti “nepotreben” sadizem nad samo še napol živimi žrtvami … hehe …

  Okej, naj bo, Španci še niso slavili … Je pa res, da me ne bi srce bolelo, tudi če tokrat ne bi. Bolj privoščim Nizozemcem, če že moram izbirat. Zdaj mi je mnogo bolj zanimiva in kočljiva tekma za tretje mesto kot finale. Urugvajci so presenečenje, no, razen odličnega Forlana, ki je spet v formi, za Nemce bi bilo pa tudi škoda, če ostanejo na koncu koncev celo brez medalje, tako da … Ja, to mi bo še edini razburljiv moment tega Sp-ja.

 8.   andee — 8.07.2010 @ 21:51 andee

  @Simona:
  težko sicer ugotovimo, kdo ima glede tega prav. Sem pa potrdilo za svoje trditve, še preden sem napisal zapis, našel v večinskem mnenju komentatorjev tekme na RTVSlo, torej tistih, ki so pripombe pisali sproti, ko jih je Staretovo vsaj rahlo pristransko komentiranje motilo. Več na http://www.rtvslo.si/sport/nogomet/fifa-sp-v-nogometu-2010/nemci-so-na-spisek-svojih-rabljev-dodali-se-enega-spanca/234217, pri komentarjih seveda. Sem pa bil pozoren na to, ker sem tudi sam to opazil in se jezil že med tekmo.

  Španci igrajo vsaj meni zelo simpatičen nogomet, in so po izpadu Brazilcev in od Maradone uničenih Argentincev vsaj zame edina res vrhunska reprezentanca še na turnirju. Morda so ji res še najbližje Nizozemci. Na sami tekmi z Nemčijo pa se je lepo videla razlika, ne le po mojem, temveč tudi po mnenju npr. studijskega komentatorja Udoviča so bili boljši vsaj za razred. Karkoli drugega kot zmaga Špancev bi bila velika krivica. Zato morda so Nemci prikazali simpatičen spoj mladosti, multikulturnosti in napadalnosti, ampak sem sam proti temu, da na prvenstvu zmaga takšna najbolj simpatična reprezentanca, ampak resnični nogomet, torej tisti, ki resnično najbolje igrajo. In, hvala bogu, mislim, da je to, kar imamo, po izpadu BRA in ARG, kar zaslužen in pravi finale. Morda ne bo najlepši po igri, vendar po mojem vseeno finale najboljših na tem prvenstvu.

 9.   mgerencer — 8.07.2010 @ 21:59

  Ne morem se odločiti kdo bo zmagal v finalu. Danes mislim, da bo to Nizozemska, jutri že kako drugače. Vedno imam občutek, kot da igrajo s polovično močjo, pač toliko koliko potrebujejo da zmagajo. So v bistvu eni taki dobro zakamuflirani Italijani, preračunljivi – s to razliko, da ne pomnim kdaj so Italijani nazadnje dali tri gole. Pri Špancih sem imel občutek, da so Nemce “izstradali”, pač na takšen način, ko oblegaš grad in čakaš. Težka tekma je bila, nekako sem čutil v jetri, da bo samo en gol. Bosta pa še obe tekmi zanimivi.

 10.   andee — 8.07.2010 @ 22:11 andee

  @Mgerencer:
  ja, podoben občutek ‘izstradanja’ s strani Špancev sem imel tudi sam. Dejansko je bila cela tekma eno veliko, počasno obleganje nemških vrat.

  Z Nizozemci bo po mojem drugače, ker so ti bistveno bolj izkušeni in trenutno tudi kvalitetnejši od Nemcev. Glede sloga nogometa bom še naprej navijal za Španijo, je pa res, da bi si po tem zgornjem kriteriju ‘zgodovinske pravičnosti’ zmago res bolj zaslužili Nizozemci, za vse tegobe in travme iz let 1974 in 1978.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |