V krizi smisla tiči misel


         

16.08.2010

Načrti in rezime

Zapisano pod: miks — andee - 16.08.2010

Tale zapis objavljam bolj lastnemu reflektiranju v namen. Precej nenavadno (šolsko) leto je za mano. Veliko je bilo opravljenega, še več tudi razočaranj, zlasti na osebni ravni, ki jih v preteklih letih ni bilo v takšni meri.

Vseeno, trenutno delam na knjigi, ki jo bo na osnovi mojega magisterija izdala Založba FDV. Če bo šlo po sreči, bo to eno prvih resnejših del s področja kulturne ekonomike izpod peresa domačega avtorja pri nas, povedano seveda brez kakšne hlinjene skromnosti. Iskreno upam, da bo s prirejenim uvodom, ki bo nekakšen povzetek vseh podpodročij kulturne ekonomike, to delo lahko služilo kot učbenik vsaj na mojem matičnem dodiplomskem oddelku za kulturologijo. Sicer pa je seveda osnovna teza, ki je nastala kot produkt takratnega raziskovalnega dela, bila predstavljena tudi tule http://andee.blog.siol.net/2010/02/12/zizek-mrkaic-podstavljanje-bomb-pod-cd-in-kulturna-ekonomika/, sicer seveda zelo (!) v kratkem izseku. Iskreno upam, da kot daljši članek izide tudi v naslednji številki Časopisa za kritiko znanosti, za kar še čakam privoljenje obolele urednice.

Naslednja stvar je seveda doktorat. V teh dneh se je v meni nekako končno oblikovalo neko razumevanje sistemske teorije in Luhmanna, ki mi omogoča, da to teorijo na eni strani vključim v delo na doktoratu, na drugi strani pa se rešim nekakšne skrbniške pripetosti nanjo, ob zavedanju njene potence in izkušnji lepote filozofiranja po luhmannovsko, ki sem jo pred devetimi leti poleg študijskega dela doživel predvsem ob zelo aktivnem angažmaju tule http://www.listserv.dfn.de/archives/luhmann.html, na azilu za luhmannovsko navdahnjene, predvsem nemško govoreče študente, ki jih spodbuja gotovo tudi to, da na listi zelo aktivno sodelujeta dva izmed vodilnih luhmannovskih teoretikov prof. Peter Fuchs in prof. Loet Leydesdorff, s katerima sem bil takrat zapleten v vrsto debat (še vedno imam Fuchsovo pisno obljubo, da pride predavat v Slovenijo, ko ga povabimo).

Tretja stvar je simpozij, ki ga pripravljamo septembra na Ekonomski fakulteti, in za katerega teče intenzivna promocija po vsej Evropi že tri tedne. Srečo imamo, da k nam prvič pridejo vodilni svetovni kulturni ekonomisti, kot so Victor Ginsburgh, Arjo Klamer, Ilde Rizzo, Victor Fernandez-Blanco, Katy Graddy in Hans Abbing, ob slovenskih predstavnikih Bogomirju Kovaču in Vesni Čopič. Dogodek, ki vsekakor ne sme iti mimo kot doslejšnji, in gotovo zasluži veliko pozornost javnosti. Torej, kulturna ekonomika prvič v svoji pravi obliki pri nas. Več o tem in morebitna registracija na dogodek na http://www.cecee.eu/index.php?page=page,welcome, spletni strani, ki smo jo postavili posebej v ta namen.

Četrta stvar je službena. Doživel sem menjavo službe, ki je sedaj veliko bližje ekonomskemu kot kulturnemu področju, predvsem pa mi omogoča (čeprav zaenkrat ne na fakulteti) učenje in spoznavanje ekonomije iz vseh zornih kotov in predmetov, ki jo sestavljajo, kar sem si že dolgo želel. S kulturo ostajam povezan, če ne drugega prek novoustanovljenega Slovenskega društva za kulturno ekonomiko.

Zadnja stvar, ki jo bom tule omenil, je tale blog. Ne vem še kako naprej, zaenkrat mi to predstavlja predvsem možnost zapisovanja razmišljanj, ki mi sproti prihajajo in ponavadi prehitro odhajajo. Vendar verjetno v bodoče ne bom več tako aktiven, kot sem bil v zadnjih mesecih, ker mi nekako tale virtualni svet malo tudi krade tistega pravega, ki pa vsekakor nezadržno kliče. Zato se še nekako borim v sebi, kako naprej zasnovati koncept bloga in predvsem moj angažma na njem.

Veliko je še stvari in projektov, pa tule ne bi naprej. Morda le še tiha, (zdaj ne več) skrita želja, da se v letu 2011/12 za devet mesecev preselim semle http://www.iub.edu/, k svojemu mentorju opravljat terenski del svoje naloge. Ampak seveda, o tom potom, konec septembra bom vedel več.

Toliko, upam, da tole ne bo na naslovni strani Blogosa, čeprav sem bil seveda zelo (!) vesel in ponosen vseh objav v preteklih tednih. Hvala torej predvsem Blogosu in lahko noč.

  • Share/Bookmark


2 komentarjev »

  1.   marš na drini — 17.08.2010 @ 10:18 marš na drini

    jaz pa upam, da bojo vse te teorije glede kulturne ekonomike kmalu prešle tudi v prakso in ne obstajale zgolj kot akademski diskurz, ker če ne je verjetno vseeno boljše, da preklopimo kar na mrkaića in to tako, da se najprej poslužimo žižkove ideje z bombo.

  2.   andee — 17.08.2010 @ 15:07 andee

    @Marš:
    Čeprav rahlo nerad, se s tvojo repliko seveda popolnoma strinjam.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |