V krizi smisla tiči misel


         

10.10.2010

Zgodba neke pesmi – Cavatina / (S)he was beautiful

Zapisano pod: Glasba, jazz, itd... — andee - 10.10.2010
YouTube slika preogleda
YouTube slika preogleda
YouTube slika preogleda
YouTube slika preogleda
YouTube slika preogleda
YouTube slika preogleda

Tokrat spet malo ‘po glasbeno’ – po novem sem ponovno pričel vaditi kitaro, po več letih. Razlogov je sicer več, eden od njih pa je gotovo to, da sem na YT našel pesem, ki sem jo precej preigraval ob svojih jazzovskih začetkih pred približno petnajst leti. Čeprav skladba ni neposredno iz jazzovske tradicije, pa so me takrat dobesedno uročile njene prelepe harmonije, in sem pod vodstvom takratnega mentorja Žarka Živkovića vadil samo to skladbo nekaj časa tudi po deset ur dnevno.

Skladba je delo Stanleyja Myersa, čeprav jo je populariziral znameniti klasični kitarist in komponist (predvsem filmske glasbe) John Williams. Zato kot prvo prilagam njegovo klasično instrumentalno kitarsko izvedbo iz leta 1979. Nadaljujem z izvedbo, ki je najbrž najbolj znana, iz s petimi oskarji nagrajenega filma Deer Hunter oz. Lovec na jelene, kjer sta blestela Robert de Niro in Christopher Walken, in ki se nekoliko razlikuje od Williamsove priredbe. Instrumentalni del zaključuje hrvaška čudežna deklica Ana Vidović, z morda meni celo najlepše zaigrano priredbo.

Nadaljujemo in končujemo pa še z vokalnimi izvedbami. Najprej izvorna v izvedbi Cleo Laine, ki se je z Myersom tudi prva lotila vokalne priredbe sicer izvorno mislim, da instrumentalne skladbe, sledita pa še kasnejši priredbi Iris Williams (meni najboljša od treh) in sodobnejša Carmel Conway. Uživajte.

John Williams – Cavatina
Stanley Myers – Cavatina
Ana Vidović – Cavatina
S. Myers/Cleo Laine – She was beautiful
Iris Williams – He was beautiful
Carmel Conway – He was beautiful

P.S.: Izvedbo Ane Vidović je žal nemogoče umestiti (embed) v tekst. Zato prilagam spodaj še dve priredbi: Anini sorodno izvedbo kitajske kitaristke Xue-fei Yang, ter za zanimivost (meni) malce pocukrano izvedbo britanske rokenrol skupine The Shadows, ki pa je v svojem času vseeno zasedla mesto na lestvici UK Top 20.

YouTube slika preogleda
YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark


2 komentarjev »

  1.   nevenka — 10.10.2010 @ 09:30 nevenka

    Kitajkina izvedba mi je najlepša. Čeprav danes nimam dneva za tako muziko. Me je že navsezgodaj nekaj hudo potrlo.

  2.   andee — 10.10.2010 @ 18:49 andee

    @Nevenka:
    hvala za komentar. Upam na bolje.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |