V krizi smisla tiči misel


         

21.05.2012

Evrosong in spomini

Zapisano pod: Bloomingtonski zapisi, Glasba, jazz, itd..., Kulturna ekonomika, miks — andee - 21.05.2012

Bliža se letošnja izvedba Evrosonga v azerbajdžanski prestolnici Baku. Vse dobre želje Evi Boto in naši ekipi.

Tudi sam sem v preteklih letih že pisal tukaj o tej prireditvi, tudi o ekonomiki Evrosonga, prispevka sta tule: http://andee.blog.siol.net/2008/05/28/evro-song-ne-ne/ in http://andee.blog.siol.net/2008/06/07/nic-pretresljivega-ali-vendar/. Na povedano sem še vedno kar ponosen in se s takratnimi ugotovitvami tudi strinjam: ponovna uvedba strokovnih žirij kot dopolnila glasovom občinstva je bila po mojem eden od ključnih korakov k temu, da je ta prireditev v zadnjih letih ponovno postala zanimiva in odprta. Drugi korak je bil verjetno v tem, da so številne nevzhodne države pričele jemati prireditev resneje in pričele pošiljati bolj kakovostne in izdelane pesmi in izvajalce.

Sam pa sem se danes po naključju spomnil ene od pesmi z začetka dvatisočih: avstrijskega komika Alfa Poierja. Pesem, ki je bila kolikor se spomnim uvrščena med prvo deseterico, je preprosto videnje tega, kako bi tudi sam delal pesmi, če bi jih želel poslati na Evrosong: preproste, duhovite, z močnim sporočilom, kjer ni potrebno na odru storiti tako rekoč ničesar narejenega, le biti to kar si tudi sicer. Tudi zato sama pesem namesto šestih članov odrske ekipe vključuje le dve spremljevalni pevki, ostali del ekipe tvorijo papagaj, krava, mačka in nedoločljiva žival na skrajni desni (Poierjevi levi). Kljub temu se pesem vsaj mene dotakne bistveno močneje kot množice lišpa, kiča in umetnih zvokov v sedanjih pesmih. Preprosto si redko kdo še upa biti tako preprost in neposreden, morda je razlog tudi to, da razen različnih kičasto ljubezenskih besedil pesmi tudi nimajo kakšne posebej močne sporočilne note.

Kakorkoli že, vzemite to kot moje osebno mnenje. Puščam pa posnetek omenjene pesmi Alfa Poierja, morda bo še v komu zbudila spomine na pretekle prireditve.

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |