V krizi smisla tiči misel


         

12.06.2012

RIP Lin Ostrom

Zapisano pod: Bloomingtonski zapisi, Ekonomija — andee - 12.06.2012

Dva dni preden odhajam iz Bloomingtona še tale vest. Umrla je doslej edina Nobelova nagrajenka za ekonomijo, Elinor “Lin” Ostrom, profesorica na Šoli za javne in okoljske zadeve (School of Public and Environmental Affairs) univerze v Bloomingtonu, torej prav fakultete, ki mi je nudila streho nad glavo devet mesecev.

Kaj reči? Lin je bila ponos te šole, morda tista, ki je nosila odmev in pomembnost te šole ves čas. Lin sicer spada v šolo novoinstitucionalistov, njena glavna dela pa govorijo o pomenu povezovanja ljudi tudi kadar trg in država odpovesta. Njeno glavno delo je Governing the Commons: Evolution of Institutions for Collective Action iz leta 1990. Lin je večino svojega dela opravila v legendarni delavnici politične teorije in analize (na povezavi najdete številne prispevke in informacije o delu ene najpomembnejših institucij na univerzi v Indiani), ki jo vodila skupaj s soprogom Vincentom vse do smrti. Med njenimi tesnimi sodelavci verjetno velja omeniti tudi enega najpomembnejših eksperimentalnih ekonomistov Jima Walkerja, ki sem ga večkrat srečeval tudi sam v Bloomingtonu.

Počivaj torej v miru, Lin. Čeprav mi njene teorije in način razmišljanja niso posebej blizu in čeprav poznam številne, ki so skeptični do njenega pomena za ekonomsko stroko, je s svojim delom in posebno in energično osebnostjo gotovo tlakovala pot nekaterim drugačnim razmišljanjem v sicer konvencionalni in (neo)klasični ekonomski stroki. Za konec še povezava do njenega predavanja ob prejemu Nobelove nagrade: http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/economics/laureates/2009/ostrom-lecture.html

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |