V krizi smisla tiči misel


         

7.08.2012

Nekaj zanimivih povezav

Zapisano pod: Ekonomija, miks — andee - 7.08.2012

Kot že v navadi, prilagam nekaj zanimivih povezav, predvsem iz ekonomskih krogov:

1) Najprej, nekaj povezanega z mojim najverjetnejšim delom prihodnjih mesecev (pripravlja se tematska številka ene slovenskih družboslovnih revij na temo “Prihodnost ekonomije”): mnenje osmih vodilnih svetovnih mladih ekonomistov o stanju in bodočnosti ekonomije. Kaj reči: predvsem veliko referiranja na empirično delo, psihološke postavke oz. nezadostnost koncepta racionalnosti v ekonomskih modelih ter potrebo po raziskovanju vzvodov bodoče ekonomske rasti.

2) V povezavi s tem še nekaj boljšega: eden zadnjih prispevkov sira Clivea Grangerja, pokojnega Nobelovega nagrajenca za ekonomijo 2003, na temo odprtih problemov v ekonometriji in ekonomiji nasploh.

3) Gary Becker prikaže nekaj razlogov, zaradi katerih je prav bančništvo tako podložno koruptivnosti.

4) Nov empirični vpogled in članek harvardskega ekonomista Danija Rodrika o konvergenci v nekaterih proizvodnih sektorjih: tukaj in tukaj.

5) Tyler Cowen opozarja na tale prispevek o sedanji in bodoči ekonomski rasti v Indiji in drugih razvijajočih se gospodarstvih.

6) Še nekaj slovenske ekonomije: v že malce starejši kolumni dr. Bogomir Kovač prikazuje razloge za dobro odzivanje baltskih tigrov na sedanjo krizo. Žal precej boljše odzivanje kot odzivanje Slovenije in, morda komu presenetljivo, povezano s povsem “neoliberalnimi” reformami: fiskalno konsolidacijo, strukturnimi reformami in “notranjo devalvacijo” (krčenjem javne porabe in zaposlenih v javnem sektorju). Ob splošni nepriljubljenosti in neuspešnosti naše vlade, ki je poskusila z enakim programom, se vsekakor velja zamisliti nad celotno zgodbo.

P.S.: Vsekakor pa si velja prebrati tudi današnji “Slovenski New Deal” Jožeta P. Damijana. Resda malce nenavaden prispevek za nekoga, ki je bil na glasu kot član “neoliberalnega” mladoekonomističnega kroga, vendar gre vsaj po mojem mnenju za enega bolj treznih in konkretnih razmislekov in predlogov, ki so bili doslej predstavljeni pri nas.

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |