V krizi smisla tiči misel


         

18.08.2012

Nekaj zanimivih ekonomskih povezav

Zapisano pod: Ekonomija — andee - 18.08.2012

Spet prilagam nekaj zanimivih nedavnih povezav iz internetne “ekonomske literature”:

1) Tokrat začenjamo pri nas, bolje rečeno pri članku, o katerem je v nedavnih Financah (ter na svojem blogu) spregovoril tudi Jože P. Damijan: P. De Grauwe, Y. Li – “Mispricing of Sovereign Risk and Multiple Equilibria in the Eurozone”. Članek zanimivo prikaže razloge za odstopanja med ocenami finančnih trgov (in bonitetnih agencij), ki pred krizo niso bili zmožni pravilno oceniti tveganj sedanjih prosilcev za pomoč (držav PIIGS+Ciper+najverjetneje Slovenija), v sedanjem času pa vsaj vsak drugi teden klestijo svoje ocene finančnih tveganj teh držav, zaradi česar prof. Tajnikar predlaga, da te institucije tožimo. Hm, po prebranem v tem članku to morda sploh ni tako bolna ideja, kot se zdi na prvi pogled.

2) V teoriji iger se očitno dogaja prava revolucija (ali samo milni mehurček, kot namiguje Tyler Cowen). Tale članek je povzročil veliko hrupa: rešuje vprašanje, ki je vrsto let veljalo za odgovorjeno, in odkriva povsem nove, spregledane vidike. Gre za vprašanje pripornikove dileme - seveda ne čisto tiste, o kateri vas učijo pri uvodu v mikroekonomijo, pač pa njene rešitve ob ponavljanju pripornikove igre, torej katere različne strategije obeh igralcev so pri tem primerne oz. dominantne, ter kakšne so njihove posledice. Ker gre za vprašanje, ob katerem je bila v preteklosti zasnovana vrsta teorij z vseh področij znanosti, je v primeru, da so spoznanja veljavna, to morda eden prelomnejših korakov v razvoju teorije iger in morda celo znanosti (predvsem evolucijske) nasploh. Več o tem tudi tukaj in tukaj.

3) Skupina avtorjev z računalniškega področja predlaga novo mero pri ocenjevanju pomembnosti institucij za nacionalno ekonomijo: namesto dosedanjega videnja, da je ključnega pomena velikost institucij, predlagajo bolj sodobno, “network” opredelitev, kjer je pomembnejši kot velikost sam položaj institucije v celotnem sistemu, torej njena središčnost. Namesto “Too-Big-To-Fail”, kar smo velikokrat slišali za časa krize, predlagajo torej “Too-Central-To-Fail”.

4) Financial Times povzema ugotovitve Paula Donovana iz UBS, da so države PIGS, ki so sedaj najbolj na udaru, pravzaprav ene tistih, ki jim je uvedba evra vsaj sprva najbolj koristila.

5) Španski župan se gre Robina Hooda in ropa bogataške supermarkete ter daje revnim. Odgovor španskih oblasti, ki obravnavajo njegov primer: “You can’t be Robin Hood and the Sheriff of Nottingham”. Več tule.

6) Še malce o ameriških volitvah. Takšne kratke empirične ekonomske analize bodočih vladnih ukrepov s strani nevladnih akademskih ekonomistov bi tudi sam prav rad bral v Sloveniji. Čeprav je glede na to, da se je avtor znašel na listi ekonomistov, ki podpirajo Mitta Romneyja, verjetno tudi analiza vsaj malce politično pristranska. Med ekonomisti, ki podpirajo Romneyja pa ni posebnih presenečenj – tu najdete Garyja Beckerja, Roberta Lucasa in še nekaj “čikaške falange” (opravičilo Čikaškim dečkom za ta izraz), Eda Prescotta, ki je eden Lucasovih najtesnejših sodelavcev, ter Roberta Mundella in Myrona Scholesa, vsaj kar se tiče nobelovcev. Ter seveda še malo plejado drugih ameriških akademskih ekonomistov. In, tudi nič kaj presenetljivo, med njimi ni Paula Krugmana :) Slednji naj bi (tako John Cochrane, ki je tudi eden izmed čikaške falange na omenjeni listi) zagovarjal, da se ZDA in druge države, v kolikor želijo blaginjo svoje države, obnašajo kot ob invaziji vesoljcev – sposojajo naj si milijarde zelencev in jih poženejo v zrak. Odločitev o tem, ali imajo v tej razpravi prav keynezijanci ali neoklasiki prepuščam vam – žal pa bo od tega odgovora očitno odvisna usoda celotnega sveta v prihodnjih letih in desetletjih. Upam res, da Burtonovi Marsovci ne berejo tega :)

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |