V krizi smisla tiči misel


         

12.12.2012

Nekaj povezav

Zapisano pod: Ekonomija — andee - 12.12.2012

V tem burnem slovenskem reformno protestniškem času objavljam nekaj povezav, ki jih sam najpogosteje klikam v preteklih tednih, predvsem gre za dostop do člankov profesorjev, ki delujejo na področju teoretske ekonometrije:

1) Manuel Arellano - avtor znanih razprav o variantah GMM cenilk (Arellano-Bond, Arellano-Bover), sicer pa ena najboljših spletnih strani profesorjev, na katero sem naletel v zadnjih tednih

2) Victor Chernozhukov - profesor ekonometrije z MIT, z zelo raznolikim opusom na področju ekonometrije

3) Ko smo že pri metodi GMM: slednjo je utemeljil v začetku osemdesetih čikaški ekonometrik Lars Peter Hansen, tudi na njegovi strani najdete kar nekaj zanimivih informacij. Kot zanimivost, priimek Hansen je v sodobni ekonometriji zelo pogost, znana sta še Christian B. Hansen in Bruce E. Hansen. Zlasti spletna stran slednjega je vredna ogleda in vsebuje celotna besedila avtorjevih člankov.

4) Peter M. Robinson - eden vodilnih statistikov in ekonometrikov sodobnosti, tudi sam sem imel srečo in čast, da sem ga lahko poslušal na seminarju v Bloomingtonu

5) Bradley Efron in Rob Tibshirani - še dva izmed vodilnih statistikov, prvi je avtor simulacijskega pristopa bootstrap, ki je danes ena najbolj aktualnih tem in raziskovanj v ekonometrični in statistični teoriji, drugi pa je avtor cenilk LASSO (“least absolute shrinkage and selection estimator”), ki jih je utemeljil v temle prispevku iz 1996.

6) Art Owen - še eden tistih, ki mi jih je priporočil Juan C. Escanciano v Bloomingtonu. Owen je avtor metode empirical likelihood, ki je prav tako predmet številnih študij na ekonometričnem in statističnem področju zadnjih let.

7) pa dajmo še enkrat samega Juana Carlosa Escanciana, vsaj zame doslej najboljši profesor, ki sem ga lahko poslušal, na tej povezavi najdete vse o njegovem delu s članki.

8 ) In za konec še stran za vse sladokusce ekonometrije, Journal of Econometrics. Kdor želi slediti, kaj se na tem področju dogaja, je to zanj preprosto obveza. Polna besedila člankov so dostopna v spletni bazi Science Direct.

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |