V krizi smisla tiči misel


         

25.12.2012

Vesel božič, SNL 2013

Zapisano pod: Politične 'analize', miks — andee - 25.12.2012

Nekaj kratkih bom povedal ob tem letu, ki se počasi končuje.

Zame je bilo precej nenavadno, en pomladni mesec norije, ko sem uresničeval neke otroške sanje in reševal dotlej nerešeno, in siceršnji mrak, predvsem zadnje pol leta v Sloveniji, obdobje, ki ga bom skušal čimprej pozabiti. Nekaj odličnega torej in veliko slabega. Vseeno lahko na koncu rečem, da je rezime pozitiven, da je bil tisti mesec vsaj zame precej več vreden od vsega drugega.

Vendar o teh stvareh, če sploh, kdaj drugič. Poglejmo še druge stvari in se ustavimo še ob dveh temah. Najprej, kratek komentar h temle članku, ki se prav tako veže na dogajanje pri meni zadnje pol leta: http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/pomembne-mednarodne-akreditacije-slovenskima-fakultetama/298700. Ekonomska fakulteta je ponovno vesela nad pridobitvijo dveh osrednjih certifikatov poslovnih šol. Da, poslovnih šol. O tem sem tu že pisal in to je čisto iskreno tudi moj občutek ob spremljanju slovenske ekonomske stroke, nič kaj dosti drugačen ni od tistih uvidov, ki sem jih imel že v Bloomingtonu. Morda so poslovne vede na naši EF res vrhunske, ekonomske zagotovo niso. V bodočnosti bo veliko več potrebnega storiti na področju temeljne ekonomije, matematičnih modelov in izpeljav v makro in mikroekonomiji ter ekonometriji. Brez tega se bojim, da bo EF vedno bolj samo še šola za biznis študije in applied research, kdor bo hotel od ekonomije še kaj več, pa bo moral oditi kam drugam. Škoda, velika škoda bi bila tega, žal pa gre vse samo še v to smer.

Drug komentar se veže (še enkrat) na proteste ter celotno dogajanje okrog vladnih reform. Tudi tu z moje strani ne bo posebnih presenečenj, za tiste, ki ta blog že dlje spremljate. Resničen napad smeha me obide, ko sindikat gumarske industrije vlaga referendum o slabi banki in ko me celo kulturniki prepričujejo o dokapitalizacijah kot pravi rešitvi za sanacijo sistema. Škoda, da referendumske pobude ni vložil APZ Tone Tomšič, mislim, da bi bilo celotno stanje s tem še bolj jasno in na dlani. Bom rekel takole: precej premalo je bilo doslej prave, resne razprave o učinkovitosti modelov sanacije slovenskega bančnega sistema. Vendar ta rabi sanacijo. Dokapitalizacije so bile doslej vedno samo podaljševanje agonije, prav nobenega indica ni, da bi bilo poslej kaj drugače. Cel svet in vse mednarodne institucije nam vpijejo, da naj že enkrat potrdimo slabo banko. In mi smo ponovno najbolj pametni, pametnejši od vseh drugih. Sam ne vem dovolj o tem, priznam, vendar me dosedanje spremljanje slovenske politike utrjuje samo v enem razmisleku: biti proti Janši v tem trenutku preprosto ni dovolj. Dovoliti, da te zaslepi neko namišljeno sovraštvo do samoprojiciranega Hitlerja je lahko žal zelo nevarno, če ne celo usodno za trenutno usodo Slovenije. Ko se govori o emancipatorni vlogi protestov, kot piše novinar Matej Šurc, se pozablja dodati, da so tudi številni diktatorji in diktatorski režimi prišli na oblast prav s protesti, kolikor vem, se je te metode posluževal tudi Hitler. Žal pa se mi v tem trenutku Janša nikakor ne zdi podoben Hitlerju, prej nasprotno.

Vendar pa se lahko zgodi nekaj resnično groznega, nepredstavljivega, bi verjetno dejal Borut Pahor. Da Janševi in Šušteršičevi ukrepi pričnejo delovati. Da bo Slovenija ponovno pričela gospodarsko okrevati. Da bodo banke nekako ponovno izven krča, da bodo podjetja pričela nov razvoj, da bodo ponovno pričela nastajati nova delovna mesta. Da se bo pokazalo, da je možna tudi drugačna pot razvoja, ne zgolj pajdaško-kapitalistično kaviar-socialistična, kot smo jo ubirali doslej. Da se kapitalizem ne bo podrl. Grozno, ne, za marsikoga? Morda je res bolje še naprej vse to preprečevati, živeti v “meje-mojega-vrtička-in-kar-so predniki-povedali-so-meje-mojega-sveta” svetu, morda je res bolje tuliti, kakšne neznanske spremembe tipa “odstopa vseh politikov in politične elite”, “neposredne demokracije” in podobnega si želimo. Vse, samo da se ne bi resnično kaj spremenilo (in kar je trenutno dejansko na mizi in pred uresničitvijo), da ne bi tudi Slovenija sprejela podobnih spoznanj in znanj, kot jih sprejema večina sveta. Da bi še naprej postali in ostali azil nekaterih, otok sredi Evrope.

Moje mnenje glede protestniške vneme torej ostaja enako. Protesti proti Kanglerju so bili verjetno na mestu (bolje vedo sami Mariborčani) in so imeli jasen, vsem razumljiv in nesporen cilj, zato so bili tudi tako močni in navsezadnje tudi uspešni. Zato jim čestitam. Podobno jasen je bil tudi protest študentov in akademikov, tudi tega po vsebini vsaj zaenkrat podpiram (in sem ga tudi pisno podprl, ko je bilo treba) in jim čestitam za uspeh, ki me veseli.

Do sedanjih protestov pa raje ostajam neopredeljen. Iz videnega imam občutek, da se vedno bolj izrabljajo za izražanje volje vseh tistih, ki so že desetletja naviti na isto vižo: Ne janšizmu! Da se torej izrabljajo za politične interese nekaterih skupin, predvsem pa za še nadaljnje preprečevanje družbenih in ekonomskih sprememb, ki jih je Slovenija potrebna, nujna.

Zato sem sam zaenkrat na stališču, da vlado in z njo Janšo podpiram, kolikor bodo njeni ukrepi usmerjeni zgolj in samo v reševanje krize. V tem primeru je dobila legitimen mandat na volitvah in naj pokaže, česa je zmožna. Skoraj vse tuje organizacije in državniki podpirajo takšno smer ekonomskih ukrepov, tudi to daje dovolj dobro informacijo, da se ne dogaja nekakšen državni udar ali kaj podobnega, kar bi nas nekateri radi prepričali. V kolikor pa bo vlada igrala na karto ideoloških delitev, naj pač čimprej odj…e in pride nekakšna tehnična vlada, slovenski Monti.

Toliko, zdaj veste vse :) Želim vam torej vesele božične praznike in predvsem leto, ko bomo vsi uspešno postavili temelje uspehu in sreči prihodnjih let. Sam bom vsekakor močno delal na tem. Lepo se imejte.

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |