V krizi smisla tiči misel


         

13.01.2013

Poklic: politični analitik

Zapisano pod: Politične 'analize', miks — andee - 13.01.2013

Ne pišem preveč o svojih političnih mnenjih zadnje čase, bi pa komentiral tole: http://www.rtvslo.si/slovenija/analitiki-jankovic-blefira-virant-presenetil-a-s-figo-v-zepu/300078.

Lepo iztočnico je dal eden od forumskih komentatorjev, ki se je smejal predstavitvi dr. Igorja Pribca kot političnega analitika. Izraz resnično zveni kot, da bi delal v kakšni analitski službi ali da bi doma profesionalno ustvarjal analize političnega stanja na podlagi npr. indikatorjev, strokovnih predvidevanj, kakega certifikata ali opravljenega izobraževanja. V resnici pa gre samo za akademike, ki v prostem času igrajo vloge političnih lobistov oz. ovc posameznih opcij. In nas morijo s svojimi večinoma precej amaterskimi političnimi prepričanji, ker pač drugih, ki bi imeli dr. in se izpostavljali, mediji ne dobijo. Ja, Boštjan Marko Turk, vemo, da sta zate Janša in Trubar največja Slovenca… Ja, Matevž Tomšič in Matej Makarovič, vemo, da sta za Janšo oz. desno opcijo… Ja, Miheljak, Pribac, Vezjak, vemo, da ste velikokrat zelo neprikrito za levo opcijo (priznam, da se mi Vezjak zdi še najbolj normalen oz. objektiven od naštetih, morda sem tudi sam kot so-bloger pristranski)… In da bomo vsi normalno inteligentni državljani še preden odprete usta že vedeli, kaj boste povedali in v katero smer bo to več kot očitno nagnjeno.

Vendar dajte se za boga nehat podpisovat kot “politični analitiki”. Vas bo še kdo, ki je včeraj prišel v Slovenijo zares vzel… Povejte raje svoje mnenje kot prof. dr. sociologije, francoske književnosti, filozofije, psihologije, itd. Vem, da gre samo za besedico, ampak nekaterim se nam pač zdi poklic političnega analitika, kot ga predstavljate vi, razvrednotenje te besede in morebitnih resnih političnih analiz, ki jih pri nas manjka, in ki bi jih morali predstavljati in pisati kakšni FDV dr. politologi. Brez zamere, iz vaših nastopov se mi velikokrat ustvari mnenje, da se resnično prostituirate za svoj prostor v javnem mnenju.

Kaj naj vam rečem: gotof/vi ste :) Bolj resno: vsaj zamislite se. In medijem: bilo bi dobro brati kakšnega resnega političnega analitika, takega, ki ne bo zgolj prodajal svojega osebnega prepričanja pod krinko znanosti. Če seveda sploh premoremo takšne…

 • Share/Bookmark


8 komentarjev »

 1.   lordwales — 13.01.2013 @ 20:17

  Za poklic političnega analitika rabiš samo talent in tipkovnico.
  Če se ogradiš vsaj pri pisanju in komentiranju od katere koli politične opcije – oziroma si sredinski, si lahko poklicni politični analitik.
  Štos je dobra analiza – predvidavenje političnih, napovedovanje, in logična analiza.

 2.   andee — 13.01.2013 @ 20:36 andee

  @Lordwales:
  ja, ampak a se ti zdi kdorkoli od teh sredinski, bolje rečeno neopredeljen? Poleg tega je verjetno pogoj tudi v tem, da ni nek megleni “sredinski” lik, ampak je sposoben ustvariti jasno mnenje – vendar ne že vnaprej znano in očitno opredeljeno levo/desno. Ravno v tem je bistvo, sicer se pa strinjam.

 3.   Rado — 14.01.2013 @ 10:25 Rado

  “politični analitik”,
  so pritikline, ki jim jih dajejo uredništva. Ni nekaj, s čimer bi se “analitiki” sami podpisovali.

 4.   Tomaž Majer — 14.01.2013 @ 11:06 Tomaž Majer

  se strinjam, da o čem posebno “analitičnem” v primeru t.i. političnih analitikov ne moremo govoriti, je pa vseeno potrebno tu izpostaviti neko razliko. jaz sem izpod peresa miheljaka ali pa vezjaka že uspel prebrati tudi kako na račun politike leve opcije, ki jima miheljak in vezjak zagotovo pripadata, kar pa se na drugi strani, recimo pri turku ali tomšiču ne more zgoditi niti pod razno, da bi zapisala kaj proti JJ, pa čeprav je materiala za 10 miheljakov dnevno. in tudi v tem primeru poročila KPK se “levi analitiki” nikjer ne trudijo zagovarjati jankovića, toliko prisebni vseeno so, kar za desne res ne moremo trditi. tomšič in turk sta dejansko večji janši kot janša sam.

  največja katastfofa je pa seveda dr. šturm. bivši ustavni sodnik, ki je padel tako nizko, da se mu zdi smisleno, da za podporo janši dejansko zastavi svoj ugled pravnika tako, da izkazuje nepoznavanje zakonodaje, kar mu je njegov kolega krivic pred parimi dnevi lepo dokazal.

 5.   stricmarc — 14.01.2013 @ 18:28

  Gre za prepričljivost z argumenti strokovnih nazivov. Če se komentator pod politično kolumno podpiše z dr. francoske kniževnosti ne šteje enako, kot dr. politični analitik. Nekaj drugega pa bi bilo, če bi pisal o francoski književnosti.

 6.   andee — 15.01.2013 @ 23:25 andee

  Se vsem trem komentatorjem opravičujem, ker odgovarjam z zamudo.
  @Rado:
  je seveda res. Vendar pa očitno tudi sami nimajo nič proti.
  @Tomaž Majer:
  sem že povedal, da se mi zdi Vezjak najbolj kredibilen od vseh naštetih. Vendar to ne spremeni, da vsaj kolikor jih sam spremljam, so mnenja vseh precej lahko predvidljiva in skoraj vedno v zagovor neke (vedno iste) opcije. Le da so kot praviš tudi ti desničarski “analitiki” res še precej bolj primitivni in brutalni, koliko jih spremljam predvsem na Siolu pa tudi v drugih medijih. Nekaj zapisov je bilo res glede kulture govora pod vsako kritiko in tu so prednjačili desni komentatorji.
  @stricmarc:
  Seveda gre za to. Vendar gre s tem tudi za zavajanje, ker je npr. dr. Matevž Tomšič sociolog (ki sem ga nekaj časa celo poznal in je kljub sedanjim izpadom zelo dober v svojem poslu), in če bi se podpisal kot izredni profesor na FUDŠ morda ne bi izpadlo dovolj politično, bilo pa bi korektno. Če pa ga podpišejo kot politični analitik pa ni to žal nič drugega, kot bi ga podpisali kot nekoga, ki želi neko javno avreolo razsodnika v političnih mnenjih. Žal mi je, ampak s takšnim podpisovanjem izraz politični analitik ne le, da je povsem nerazumljiv, ker nihče ne ve kaj dejansko pomeni (“nekdo, ki redno komentira politiko v medijih”?), pač pa tudi meče negativno luč na tiste, ki delajo ali morda bodo kdaj delali resne, metodološko podprte politične analize.

 7.   Bimbo — 17.02.2013 @ 22:38

  Andee, menim, da ima Rado o naslavljanju “analitikov” prav. Menim tudi, da je v ozadju verjetno težnja, da se njihove ideološko-klientelistične medijske nastope loči od njihovih pravih služb oz. delodajalcev. En tak večerni ljubiteljski analitik je npr. vsestranski Miha Kovač, ki je bil po mojem vedenju na TVS le enkrat podpisan kot dr. M. K., FF UL, potem pa je hitro (spet) postal “politični analitik”. Kar je tudi prav, če za televizijsko politično nakladanje nima mandata svojega delodajalca ampak to počne zaradi zasebnih poznanstev in interesov. Taisti je bil nekoč v Sobotni prilogi Dela podpisan kot dr. M. K., FF UL pod celostranskim “člankom”, ki je bil čisti agitprop za založnike učbenikov. Moč tovarištva iz gozdov ali uredništva mladinske revije je lahko dolgotrajna…

  Sicer si pa prav veseljem zamislim komedijo zmešnjav, ki bi nastala, če bi v TV studiu zbrali šopek samih prof. dr. z ene same ljubljanske fakultete (FF UL), ki bi zlahka pokrili celoten polično-ideološki spekter od zadrtega desničarja B. M. Turka (da, šopek na siolu je res prav zagoveden!) preko pesniškega B. A. Novaka, deklarativno ali zares bolj ali manj liberalnih oziroma levih Kovača, Pribca in Rizmana, do pop-anarho-marksista Žižka. Na neki novokomponirani fakulteti uporabnih študij itn. niti za največji praznik in s pomočjo “izrednih” ne bi zmogli tolikšne pluralnosti. :-)

 8.   andee — 21.02.2013 @ 20:45 andee

  @Bimbo: se strinjam z vsem povedanim :) Še vedno pa tudi z vsem, kar sem sam napisal, še vedno manjka pravih političnih analitikov, manjka tudi pravih, predanih politikov, politika pa ima na žalost še vedno osrednje mesto v slovenskem življenju, upam, da bo vendarle kdaj tudi drugače :)

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |