V krizi smisla tiči misel


         

30.01.2013

(Negativni) učinki nove zakonodaje na samozaposlene v kulturi

Zapisano pod: Ekonomija, Kulturna ekonomika, Politične 'analize' — andee - 30.01.2013

Najprej: zadnje dni, da ne rečem tedne, komaj diham. Zato tudi nadaljevanja delavnice ekonometrije še ni, me pa že močno srbijo prsti glede tega, naj povem :)

Objavljam pa tole kratko statistično analizo, ki je že v branju na ministrstvu za finance v podporo pogovorom in predlogom Asociacije in Odprte zbornice za sodobno umetnost za ublaženje negativnih učinkov nove davčne in pokojninske zakonodaje na samozaposlene v kulturi. Objavljam “necenzurirano” verzijo, ki vključuje tudi statistično oceno predlogov za popravke, konkretno ohranjanje oz. uvedbo 10% posebne osebne olajšave za samozaposlene pod 25.000 € letnih prihodkov.

Za pokušino povzetek:

V gradivu bomo prikazali začetno analizo učinkov nove davčne in pokojninske zakonodaje na prihodke samozaposlenih v kulturi. Pri tem bomo uporabili podatkovno bazo, ki jo je posredovalo ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS. Analiza bo najprej prikazala značilnosti sedanje prihodkovne strukture samozaposlenih v kulturi in posebej opozorila na sedanjo veliko neenakost v prihodkih. V osrednjem delu bo prikazana ocena učinkov nove zakonodaje. Nova zakonodaja bo prinesla veliko skupno izgubo v skupni višini 596.374,66 EUR, torej skoraj 600.000 EUR skupne izgube. Kar je dodaten razlog za skrb je to, da se od tistih, od katerih se jemlje (torej večinoma od tistih z najnižjimi prihodki), jemlje skupno kar 651.446,79 EUR oz. 1.826-tim samozaposlenim v kulturi se vsakemu jemlje v povprečju ca. 357,00 EUR letno. Obenem se ohranja dosedanja velika neenakost dohodkov med samozaposlenimi, saj bodo učinki najmočneje prizadeli tiste z nižjimi prihodki. V času velike gospodarske krize, ko so posebej na udaru tisti z najnižjimi prihodki, so torej omenjene spremembe nesprejemljive in bi bilo potrebno razmisliti o možnostih za ublažitev takšnih učinkov. Finančnemu ministrstvu in vladi Republike Slovenije torej predlagamo, da ob uvedeni novi zakonodaji vpelje popravek in vključi za posameznike s statusom samozaposlenih še 10% (ali 15%) posebno osebno olajšavo, s čimer bo močno omilila negativne posledice za samozaposlene (zlasti za tiste, ki si v sedanji krizi resnično ne vedo več pomagati zaradi nizkih prihodkov), hkrati pa sama ne bo utrpela nikakršnih finančnih oz. fiskalnih posledic, kar je prikazano z izračuni.

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |