V krizi smisla tiči misel


         

23.05.2013

Dejavniki prihodkov slovenskih muzejev a.k.a. malo igranja s podatki na SURS

Zapisano pod: Kulturna ekonomika, Kulturologija — andee - 23.05.2013

Če komu to kaj koristi: za torkovo predavanje o kulturni statistiki za kulturologe FDV sem napravil nekaj kratkih regresij na podatkih SURS. Uporabljeni podatki: Prihodki muzejev (skupno, javna sredstva, zasebna sredstva); Število razstav (stalne in občasne razstave); Obiskovalci (skupno; obisk otrok in mladine; obisk plačanih vstopov), podatki za 2004-2011. Ugotovitve so tudi mene kar presenetile, tukaj so (regresijska modela sta bila OLS in Tobit, osnovne predpostavke modelov (normalnost ostankov, homoskedastičnost, ne-multikolinearnost, itd.) so bile večinoma zadoščene):
1) Skupni prihodki močno vezani na leto, vsako leto 3 milijone več prihodkov; to velja tudi za javna sredstva, precej manj za zasebna
2) Skupni prihodki šibko pozitivno odvisni od skupnega števila obiskovalcev, vsak obiskovalec prinese ca. 17 dodatnih EUR prihodka muzeju/galeriji; ta povezanost je še močnejša pri javnih sredstvih, pri zasebnih sredstvih pa je sploh ni!
3) Občasne razstave pozitivno prispevajo k prihodkom muzeja (vsaka pribl. 30.000 EUR), stalne pa celo negativno!
4) Obisk otrok in mladine je negativno povezan s prihodki, zanimivo pa je, da učinka od plačanih vstopov (število takšnih obiskovalcev) na prihodke ni nikjer!

Sklep: tudi muzeji in galerije so pri nas predvsem vezani na javna sredstva, vse spremenljivke se vežejo skoraj samo na ta del sredstev. Zasebna oz. nejavna sredstva v kulturi (vsaj v muzejih & galerijah) pri nas pa se obnašajo povsem kaotično in iracionalno, so bolj plod nekih naključij oz. dogovorov kot razumskih odločitev.

Ko smo v torek na Asociaciji govorili o razstavninah kot plačilu umetnikom za razstave v muzejih in galerijah, pa ti rezultati govorijo tudi to, da so prihodki odvisni predvsem od »občasnih« razstav, torej tistega dela razstav, ki ne stojijo v muzeju »trajno«. Torej dejansko ti umetniki, ki v ogromni večini oblikujejo prav te »občasne« dogodke in razstave, ustvarjajo najpomembnejši del prihodkov teh institucij. Odločitev bi torej tudi s tega vidika morala biti jasna.

Morda bi bilo to zanimivo razširiti v kratko pisno analizo. Predvsem pa, kar sem povedal tudi študentom: imate goro zanimivih podatkov o kulturi (pa še marsičem drugem) na SURS (pa še marsikje). Uporabite jih in poglejte sami, kako se bodo spremenljivke obnašale in kaj in kako vplivajo te spremenljivke ene na drugo. Če imate malo raziskovalnega duha, zagotovo ne boste razočarani.

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |