V krizi smisla tiči misel


         

9.06.2013

Zna Google napovedati “boxoffice” uspeh filmov?

Zapisano pod: Kulturna ekonomika — andee - 9.06.2013

Kratek bom. Mojo pozornost je pritegnila tale novica: http://www.rtvslo.si/kultura/film/google-napovedati-znamo-uspeh-filma/310613. Nova Googlova študija, katere dostopen je žal samo kratek PR povzetek, trdi, da je zgradila model, ki je zmožen prek 90% natančnosti pri napovedi uspešnosti nekega filma.

Sam se v to ne bom posebej podajal, glede na še vedno precejšnjo omejenost s časom, pa tudi glede na skopost podatkov o modelu s strani Googla (verjamem pa, da Googlovi ekonomisti, ki jim predseduje znani mikroekonomist Hal R. Varian, ki mu v ekonomiji prav vsi priznavajo odličnost, dobro vedo, kaj delajo).

Vendar opominjam samo na enega osrednjih prispevkov na področju ekonomike filmske industrije izpod peresa Arthurja De Vanyja, uploadal sem ga tule. Tudi sam sem o njem že pisal, dejansko je bil to eden prispevkov, ki me je v času lanskega študijskega bivanja v ZDA najbolj pritegnil med gradivi na področju kulturne ekonomike. Osnovno spoznanje De Vanyja pa je jasno in še vedno presenetljivo, predvsem pa v nasprotju z ugotovitvami Googla: uspehi filmov se porazdeljujejo po Pareto (oz. Levy) statistični porazdelitvi, kar pomeni, da nikakršen model ne more ustrezno napovedovati njihovega uspeha.

Sam torej dvomim v zanesljive napovedi Google modela, bom pa vesel, če v naslednjih tednih morda izbrskam kaj več podatkov (čeprav jih bo verjetno Google skrival še naprej). Opozarjam pa, da tudi ekonomika filmske industrije ni področje, ki bi ga posebej natančno poznal, tistim, ki vas to zanima, predlagam, da raje prečekirate, kaj o tem na akademski ravni pišeta npr. Jordi McKenzie in Victor Fernandez-Blanco.

 • Share/Bookmark


2 komentarjev »

 1.   filmoljub — 9.06.2013 @ 22:36

  :lol: Super, zelo zanimivo, hvala za ta info. Jaz sem se že nekajkrat spraševal podobno, nazadnje recimo tukaj (v komentarjih pod prispevkom):

  http://filmoljub.blogspot.com/2013/05/skyfall-2012.html

 2.   andee — 9.06.2013 @ 23:03 andee

  @filmoljub:
  hvala. Ja, če te zanima res kaj ekonomija pravi o napovedljivosti uspeha filmov, je verjetno najboljši prispevek De Vanyja linkan zgoraj. Čeprav ima nekaj malega težje statistike, zlasti v najbolj zanimivem osrednjem delu, se ga vseeno splača prebrati. Če bo pa kakršno koli vprašanje glede tega članka ali drugih stvari linkanih zgoraj, z veseljem pomagam, kolikor znam seveda.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog V krizi smisla tiči misel | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |